Vitásková zpochybnila 1500 solárních elektráren

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
1. 9. 2013 18:00
Šéfka ERÚ rozehrála hru, v níž jde o desítky miliard korun státní podpory.
Alena Vitásková, šéfka ERÚ
Alena Vitásková, šéfka ERÚ | Foto: ČTK

Praha - Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková intenzivněji pracuje na zpochybnění stovek solárních investic, u nichž podle ní existuje podezření, že čerpají neoprávněně vysoké dotace

Deník Insider podrobně popsal, že ERÚ na Státní energetickou inspekci, která má za úkol provoz elektráren kontrolovat, poslal zatím podněty k prošetření více než 1500 podezřelých zdrojů.

Vitáskové samotné hrozí soud, kam ji hodlá poslat brněnský státní zástupce Radek Mezlík. Podezírá ji totiž, že se sama podílela na solárním podvodu. Vitásková ale i přesto, že na ni policisté sepisují obžalobu, z funkce odejít nehodlá. „Neodstoupím, pokud nebudu pravomocně odsouzena," řekla v rozhovoru pro Insider.

"U některých případů jsme narazili na indicie, svědčící o možných podvodech spojených s udělením licence nebo s provozem zdroje. S těmito případy se obracíme na Nejvyšší státní zastupitelství. Zatím jsme tam odevzdali podněty týkající se zdrojů o celkovém výkonu asi 120 megawatt, které čerpají dotaci asi 2 miliardy korun ročně. Další podobné návrhy chystáme, ty se týkají asi stovky megawatt a dotace se u nich pohybuje mezi 1,7 až dvěma miliardami korun ročně," cituje Insider Vitáskovou.

"Zelené" elektrárny mají na podporu nárok po 15 až 20 let od spuštění. V souhrnu tak ERÚ zpochybňuje sumu v řádu desítek miliard korun.

Zatím se ERÚ zaměřuje jen na solární byznys, předsedkyně ale hodlá záběr rozšířit také na kogenerační zdroje (výroba elektřiny a tepla zároveň) a bioplynové stanice.

 

Právě se děje

Další zprávy