Noční můra Erste, hledá se kupec protonové kliniky

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
22. 8. 2013 16:10
Tuzemská leasingová dcera Erste Group Immorent do vybudování PTC vložila 4,2 miliardy.
 Protonová tarapie v Praze.
 Protonová tarapie v Praze. | Foto: Proton Therapy Center

Praha - Financování pražské soukromé kliniky Proton Therapy Center je jedním z nejhorších obchodů, které udělala rakouská finanční skupina Erste na českém trhu. Bance hrozí, že na ambiciózním projektu prodělá miliardy. A k penězům, jež se jí podaří zachránit, se dostane až s mnohaletým zpožděním.

Tuzemská leasingová dcera Erste Group Immorent do vybudování Proton Therapy Center vložila 4,2 miliardy korun. Peníze se jí měly podle poslední dohody s investory, bratry Pavlem a Václavem Laštovkových, začít vracet letos na jaře, píše ve čtvrtečním vydání deník Insider. Z leasingových splátek ovšem zatím Erste neviděla ani korunu.

Protonovému centru se nepodařilo uzavřít s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou úhradovou smlouvu. Podle předběžné dohody podepsané v roce 2006 tehdejším nuceným správcem VZP se pojišťovna zavázala hradit protonovou léčbu 1650 pacientům ročně, což obnáší až miliardu korun.  Pojišťovna ale považuje předběžnou smlouvu za neplatnou a pacienty, jimž odborníci doporučují protonovou léčbu, posílá raději na ozařování do o polovinu levnějšího Mnichova.

Spolu se samoplátci, převážně z ciziny, se tak v Proton Therapy Centru léčí každý měsíc jen několik jednotlivců. To stačí nejvýš pokrýt provozní náklady.

Dřív nebo později musí Erste začít problém řešit. Možností nemá moc. Může poslat Laštovkových firmu do konkurzu, riskovala by ale příliš velké ztráty. Nebo může doufat, že Laštovkovi získají pro spolupráci movitého investora - to je ale málo pravděpodobné. A konečně, může Erste pro jejich kliniku hledat zcela nového majitele. Což je pro banku nejschůdnější scénář.

Byznys v deníku Insider

Kdo krouží kolem Protonového centra? Zájemci tu jsou, mezi nimi i jednoznačný favorit - čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy