Elektrárna padla, tak ostřílení hoši ladí chov slepic

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
24. 8. 2013 13:20
Dva havířovští podnikatelé doufali, že se vrcholem jejich kariéry stane koupě Dětmarovic.
Foto: Ludvík Hradilek

Havířov, Praha - Mieczyslaw Molenda a František Sasyn, majitelé Gascontrol Group, skupiny s třímiliardovým obratem a tisícovkou zaměstnanců, museli letos vzdát sen o vstupu do velké energetiky. Dva ostřílení havířovští podnikatelé doufali, že se vrcholem jejich 22leté byznysové kariéry stane koupě černouhelné elektrárny Dětmarovice od firmy ČEZ. Nabízeli za ni miliardu, obchod ale nakonec nevyšel.

A tak Molenda se Sasynem chystají jiné velké investice. Budují bioplynové stanice na Slovensku, přestavují firemní areál v Havířově, rozšiřují průmyslovou výrobu a stále víc se angažují v moderních energetických technologiích. A taky modernizují svou drůbežárnu ve Slaném.

Jak se stanou ze dvou slezských podnikatelů v energetice majitelé středočeského drůbežího velkochovu? "Jen souhrou okolností," říká Molenda. Zadlužený Podnik živočišné výroby OVUS za předchozích majitelů dostala jako zástavu za úvěry banka, s níž Gascontrol spolupracuje. Drůbežáři půjčky nezaplatili a zástava v roce 2010 propadla bankéřům. Banka si s drůbeží farmou nevěděla rady, a tak rychle hledala kupce. Během pár týdnů ho našla v Gascontrolu.

"Využili jsme příležitost vstoupit do nového oboru, navíc jsme pomohli bance," vysvětluje Molenda. Farmu, která zajišťuje téměř deset procent tuzemské spotřeby vajec, drží 235 tisíc nosnic a odchová každý půlrok 120 tisíc kuřat, koupil Gascontrol za 15 milionů korun. Dalších 70 milionů do podniku za téměř tři roky vložil.

Slepičí řetězec

LUdělali jsme z OVUSu nejmodernější drůbežárnu v zemi a rádi bychom tu vytvořili uzavřený výrobní cyklus. Což kromě výroby vajec a odchovu kuřat znamená navíc zpracování vajec, výrobu elektřiny a tepla ze slepičího trusu a produkci hnojiva," popisuje Molenda. Linku na velkovýrobu vařených vajec zřejmě do Slaného koupí, problém je ale s plánovanou bioplynovou stanicí, která měla zpracovávat tuny trusu z drůbežárny a rostlinné odpady z okolí. Majitelé sousedních pozemků se stavbě brání. Pokud OVUS nedostane stavební povolení do konce roku, ztratí bioplynka šanci na výkup elektřiny za zvýhodněnou cenu, protože státní podpora obnovitelných zdrojů energie končí. Pak by se projekt nevyplatil a Gascontrol by od něj nejspíš upustil.

Potravinářství je ale pro Gascontrol jen okrajová aktivita. Skupina, kterou Molenda se Sasynem budují od začátku 90. let, se zaměřuje hlavně na energetiku. Kromě závodů na výrobu regulačních stanic, plastových trubek, desek a nejrůznějších dílů, dodávky energocenter a bioplynek pod ni patří také obchodní firmy, výzkumný ústav či projekční kanceláře zaměřené na energetické a vodní stavby. Gascontrol působí v plynárenství také v Polsku a na Slovensku. A jeho společný podnik s německým partnerem dováží výkonné malé turbíny z USA.

 

Právě se děje

Další zprávy