Babiš: Nejsem Murdoch, nebudu novinám diktovat zprávy

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
12. 8. 2013 12:36
Rozhovor s Andrejem Babišem, majitelem Agrofertu a také mediální skupiny Mafra.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Andrej Babiš, miliardář vstupující do politiky, s médii koketuje už přes dva roky. Financuje vydávání zpravodajsko-názorového webu Česká pozice, loni rozjel vydávání zdarma rozdávaných regionálních týdeníků 5+2. Před měsícem koupil vydavatelský dům Mafra (vydává Lidové noviny, MF Dnes, bezplatné Metro, server iDnes, vlastní televizi Óčko a dvě menší rozhlasové stanice) a stal se tak jedním z nejsilnějších podnikatelů v mediální branži u nás.

Transakce ještě čeká na schválení antimonopolním úřadem. Je ale prakticky jisté, že Babiš Mafru převezme. A od počátku je všeobecně podezříván z toho, že do médií vstoupil proto, aby mohl ovlivňovat jejich prostřednictvím veřejné mínění. Včetně toho, že jeho listy a weby budou prosazovat jeho vlastní politické hnutí ANO 2010, podobně jako velké a vlivné listy globálního byznysmena Ruperta Murdocha léta mluví velmi silným hlasem do politiky v USA, Velké Británii či Austrálii.

Babiš ale v druhé části rozhovoru pro Aktuálně.cz (1. část si přečtěte ZDE) tvrdí, že v Murdochových stopách rozhodně jít nechce.

Aktuálně.cz: S Mafrou jste získal několik velmi vlivných mediálních titulů. Těžko věřit, že je nebudete chtít využít jako politik.

Nebudu. Věřte, že Mafra je pro mne finanční investice. Ale jde mi taky o noviny. Jejich smyslem je říkat pravdu. A já s tím mám problém, s médii mám velmi negativní zkušenosti.

Aktuálně.cz: Vadí vám, jak o vás novináři píší? Proto jste si koupil noviny, abyste vylepšil svůj obraz a nemusel nadávat na hloupé nebo zaprodané novináře, jak to dělají Zeman, Topolánek a další politici?

Jistě, Blesk o mně napsal 15 lží. Než byl svolán soud, trvalo to rok a půl a ten soud pak žalobu zamítl na základě formálního zdůvodnění. Ty evidentní lži a prasárny vůbec neřešil. Mockrát jsem se o sobě a svých firmách dočetl nesmysly a nedostali jsme ani šanci se k tomu vyjádřit. Když vy novináři něco napíšete, nemusí to být pravda, ale můžete neskutečně poškodit lidi, o kterých píšete. Blesk napsal, že Michal Viewegh má milenku v době, kdy jeho žena byla v osmém měsíci těhotenství. Pavel Novotný, šéf bulvárního serveru Extra.cz prohlásil: "Vím, že bulvár Ivetu Bartošovou zabije!", ale považuje honbu za Bartošovou za normální novinářskou práci.

Pídil jsem se po tom, proč se tak často píše nepravda. Vím, že někteří novináři mají vlastní politické zájmy, že někteří měli agentury, pracující pro politické strany. Někteří si vyberou oběť, aby měli zajímavou zprávu. Někteří jsou schopni vědomě napsat brutální lži. Neověřují si informace. Já sám jsem z novinářů udělal totální pitomce, když jsem kupoval Mafru. Napsal jsem na twitter, že „zítra něco koupím". A deník E15 klidně vydal zprávu, že kupuju vydavatelství Ringier. Autora článku ani nenapadlo se mne na to zeptat!

Aktuálně.cz: To od vás byla schválnost, s tím twitterem, ne? Na jaře bylo všeobecně známo, že jednáte s vydavatelstvím Ringier AxelSpringer o koupi české pobočky. Škodolibě jste čekal, že někdo se chytí a napíše chybnou zprávu?

Ukázalo to, jak média fungují. Chápu, jsou v krizi, všichni bojují o trh. Proto se honí za senzacemi, každý chce přijít se zprávou první, není čas ověřovat informace, zeptat se na základní věci, nechat vyjádřit se protistranu. Ale to je špatně.

Aktuálně.cz: Jak budete ovlivňovat kvalitu obsahu a zpravodajskou praxi ve svých redakcích?

Nic nebudu ovlivňovat. Nekupuji Mafru kvůli vstupu do politiky. Pro mne jsou noviny finanční investice. Mafra je seriozní vydavatelství, nejlepší v Česku. Má dobrý management, dobré šéfredaktory. Nemám s nimi problém. Já se na Mafru budu dívat jen přes peníze, budu chtít návratnost, budu chtít expandovat.

Chci mít nejlepší noviny, nejlepší novináře, chci, aby měli dobré podmínky, aby měli možnost psát pravdu. Musel bych být blázen, abych prosazoval svůj politický zájem. Mafra byla dlouho v zahraničních rukou, i díky tomu je velmi nezávislá. Chci, aby byla nezávislá dál. Aby nebyla hlásnou troubou pana Klause nebo pana Romana, nebo ODS, nebo kamarádů některých novinářů.

Aktuálně.cz: Říkáte, že do obsahu nebudete mluvit. Ale byl jste majitelem sotva týden, když jste volal do Lidových novin a ptal se, proč nepsaly o vaší tiskovce. Budete diktovat šéfredaktorům a komentátorům, o čem se má psát a kterých tiskovek a témat si všímat?

Já nejsem Rupert Murdoch, abych takhle ovlivňoval obsah. Panu Kálalovi do Lidovek jsem volal, protože jsem na něj měl kontakt, pár dní před tím volal on mně a ptal se, co s Lidovkami zamýšlím. Já se chtěl jenom zeptat, proč o mé tiskovce nepsali. Přece víte, že už nějakou dobu financuji tak z 90 procent server Česká pozice. Popravdě ji vůbec nečtu, já totiž na internetu noviny číst neumím, není to komfortní. Zeptejte se Ištvána Léka (zakladatele a šéfa České pozice), zda mu mluvím do obsahu.

Kdybych do něj zasahoval, jistě by se to v Praze vědělo, vždyť se vy novináři všichni znáte a jistě byste si to mezi sebou řekli. Nebo si vezměte náš týdeník 5+2. Když se mnou dělají rozhovory jiná média, která mi nepatří, vždycky mne dávají na první stranu. Byl jsem na titulce v Právu, v Playboyi, v Euru, v Ekonomu, v Hospodářkách hned několikrát. A 5+2 dalo rozhovor se mnou na 24. stranu za televizní program! Na titulku nedali ani upoutávku! A to jsou moje vlastní noviny.

Aktuálně.cz: Neznám jediného analytika, který by váš vstup do Mafry hodnotil jako rozumnou finanční investici. Podobně to vidí i většina byznysmenů, s nimiž jsem o tom mluvila. Pochybují, že se vám investice vrátí. Ale chápou, že noviny vás posilují na cestě do politiky.

Kdybych noviny kupoval proto, abych mohl ovlivňovat veřejné mínění, mohl bych to snáz dělat přes týdeník 5+2, který čte každý čtvrtek 1,780 milionu čtenářů. Nebylo by nic jednoduššího, než před volbami vydat dva, tři miliony výtisků a naházet je lidem do schránek. Místo toho chci, aby ten týdeník koupila Mafra a aby normálně ekonomicky fungoval, zatím je to po této stránce propadák. I tady je přece důkaz, že mi jde hlavně o normální byznys, ne o vliv. Chci do médií dál investovat, vidím v tom příležitost. Zahraniční vydavatelé, kteří tuzemská média léta ovládali, cítí, že doba miliardových zisků na tomto trhu je pryč. Média budou přecházet do českých rukou.

Aktuálně.cz: Jistě, ale málokdo dnes vidí cestu, jak na nich vydělávat.

Podívejte, já investoval do zemědělství skoro 20 let a léta to nikdo nechápal, banky mi nechtěly dávat úvěry a tvrdily, že je to nesmysl. Že mám investovat do chemie, tam je jistá návratnost. A dneska? Kdekdo investuje do zemědělství, do půdy. A bankám se to líbí. My prostě občas jdeme proti proudu.

Aktuálně.cz: Zatím máte s mediální investicí spíš starosti. Minulý týden patentový úřad vymazal ochrannou známku Mladé fronty Dnes, postupoval na základě stížnosti konkurenčního vydavatelství Mladá fronta Františka Savova. Je to vážný problém?

Není to náhoda. Mám pochybnost o nezávislosti předsedy Úřadu průmyslového vlastnictví Josefa Kratochvíla, který byl do funkce jmenován premiérem Topolánkem tři dny před koncem jeho vlády. Je to člověk napojený na Klause a jeho rodinu. Spor o známku MF Dnes se vleče asi šest let, u řady soudů - Městského soudu v Praze, Nejvyššího správního soudu i u soudu Ústavního bylo pravomocně rozhodnuto ve prospěch Mafry. Pan Savov, který proti Mafře jde, je spojený s podivnou privatizací majetku SSM. Obávám se, že rozhodnutí o výmazu značky může mít politické důvody, považuji ho za skandální a budeme ho žalovat.

Aktuálně.cz: Řekl jste, že chcete v mediálním byznyse dál expandovat. Co vás teď zájímá? Televize?

Počkejte si do 2. září. Když to vyjde, zase napíšu na twiter: „Zítra něco koupím!" a vy můžete hádat, co to bude. Ale třeba to vůbec neklapne, uvidíme.

 

Právě se děje

Další zprávy