Penta koupila v Polsku dalších 250 lékáren

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
8. 8. 2013 9:35
V noci ze středy na čtvrtek převzala společnost tamní síť lékáren Mediq Apteka.
Většina lékáren Dr. Max je v obchodních domech Kaufland.
Většina lékáren Dr. Max je v obchodních domech Kaufland. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Investiční společnost Penta uzavřela v Polsku další medicínskou akvizici. V noci ze středy na čtvrtek převzala tamní síť lékáren Mediq Apteka. Získala tak přes 250 lékáren, jež se chystá začlenit pod dvou síť Dr. Max.

"Objem transakce dosahuje zhruba 70 milionů eur. Po uzavření transakce se Dr.Max stane druhou největší sítí lékáren v Polsku," sdělil deníku Aktuálně.cz mluvčí Penty Martin Danko.

Síť Mediq Apteka vlastní 190 vlastních provozoven a 79 dalších provozují její partneři pod touto značkou na zakladě franšízové smlouvy. Loňské tržby řetězce činily 140 milionů eur. 

Lékárny jsou dosud součastí holandské společnosti ACP Pharma, v Polsku vlastní farmaceutický velkoobchod s distribucí léků a retailovou část, jíž je právě Mediq Apteka.

"Penta uspěla při prodeji ACP Pharma ve spolupráci se společností Neuca. Neuca koupila velkoobchodní část ACP Pharmy a Penta kupuje retail - lékárny," dodal Danko.

Penta dosud v Polsku vlastní na 70 lékáren Dr. Max, na trhu tak zatím drží nepříliš významný podíl. To se převzetím Mediq Apteky zásadně mění. Celkově funguje v zemi našich severních sousedů zhruba 13 tisíc lékáren, trh je velmi fragmentovaný a kromě tří největších hráčů na něm operují majitelé řádově nejvýše desítek provozoven.

"Po získání lékáren Mediq v Polsku se síť Dr. Max stane jedním z předních hráčů polského trhu. V příštích měsících se soustředíme na konsolidaci nově převzaté sítě. Naším cílem je nabídnout klientů co nejširší a nejkvalitnější služby," řekl Eduard Maták, partner Penty, který se zabývá investicemi v segmentu zdravotnictví. 

Transakce ještě podléhá schválení polského antimonopolního úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy