Zkrachovala cestovka Best Choice, dotkne se to i Čechů

ČTK ČTK
6. 8. 2013 17:00
Klienti, kteří si koupili zájezd, musí zkontaktovat slovenskou pojišťovnu.
 Ilustrační foto
 Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká cestovní kancelář Best Choice vyhlásila úpadek. V zahraničí jí zůstalo nejvýše patnáct klientů, kteří mají uhrazené zpáteční letenky a dokončí pobyt v Tunisku v řádném termínu do konce tohoto týdne.

Uvedla to Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Česká pobočka CK Best Choice zkrachovala poté, co v pátek vyhlásila úpadek její mateřská společnost se sídlem v Bratislavě Best Reisen - Best Choice.

Podle vyjádření cestovní kanceláře na jejích webových stránkách byla důvodem úpadku dlouhodobě klesající poptávka po zájezdech. CK se zaměřovala na letecké zájezdy do Egypta, Tuniska a Turecka.

Prodaných cestovních smluv na zájezdy, které se nebudou realizovat, je několik desítek.

Pojistný limit Best Choice činí 30 milionů korun a postačí pro stoprocentní pokrytí nároků klientů. Zaměstnanci cestovní kanceláře nyní zákazníky obvolávají a informují je, jak mají postupovat. Lidé se musí obrátit na slovenskou pojišťovnu Kooperativa, kde naleznou žádost pro uplatnění nároku na náhradu škody.

Pojišťovnu ale zatím žádní klienti nekontaktovali. "Dopravu klientů nazpět do ČR nezabezpečuje ani žádná její asistenční služba, protože podle informací, které jsme dostali od zástupců cestovní kanceláře, platby za pobyty a dopravu zpět pro turisty v zahraničí zabezpečila cestovka," tvrdí vedoucí marketingu slovenské Kooperativy Erika Barkolová.

Jak informoval marketingový ředitel cestovní agentury Invia Michal Tůma, jejich klientů se krach nedotkne. "Invia totiž s cestovní kanceláří neuzavřela spolupráci a její zájezdy nezařadila do své nabídky," uvádí. 

V České republice nyní působí okolo 986 cestovních kanceláří, které v loni na tuzemském trhu prodaly dva miliony zájezdů. Letos již zkrachovaly CK Bolero tours, Partner Alivia a CK Honza service.

 

Právě se děje

Další zprávy