Žádné vrtání v zemi. Fischerův sponzor přišel o byznys

Tomáš Fránek
30. 7. 2013 14:20
Soud zrušil povolení, na jehož základě měla Drábova firma zkoumat možnost stavby zásobníku plynu.
Kilometr pod zemí je tlak 85 atmosfér. Zásobník je plný ze 60%
Kilometr pod zemí je tlak 85 atmosfér. Zásobník je plný ze 60% | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Firma plynárenského podnikatele Ladislav Drába, který na poslední chvíli pomohl se splácením dluhů neúspěšnému prezidentskému kandidátovi Janu Fischerovi, přišla o povolení potřebné ke stavbě podzemního zásobníku plynu.

Městský soud v Praze podle zprávy deníku Insider zrušil rozhodnutí exministra životního prostředí Jana Dusíka, na základě kterého měla společnost GSCeP z Drábovy skupiny CE Group zkoumat možnosti vybudování miliardového podzemního zásobníku u jihočeské obce Okrouhlá Radouň.

První krok - zahájení průzkumu, zda je lokalita pro vybudování zásobníku na 200 milionů kubíků vůbec vhodná - Drábově firmě povolilo ministerstvo v době úřednické vlády Jana Fischera. Fischer navíc později v Drábově společnosti Česká energie po neúspěšné prezidentské volbě pracoval jako manažer.

Podzemní zásobník v jižních Čechách, do kterého měla Drábova společnost investovat až miliardy korun, není tak známým projektem jako plánovaný projekt na rychlé úložiště plynu, které chce Drábova firma vybudovat v uranovém dole v Rožné. Je ale významný tím, že měl skladovat plyn přitékající do Česka novým plynovodem Mozart z Rakouska. I ten chce stavět společnost CE Group, žádné podrobnosti k projektu ale známy nejsou.

 

Právě se děje

Další zprávy