Janečkova firma RSJ chce expandovat na další trhy

ČTK ČTK
25. 7. 2013 15:04
Do stranické politiky vstupovat nehodlám, říká zakladatel protikorupční nadace
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Společnost RSJ, která při obchodování na burzách používá vlastní matematické modely a algoritmy, plánuje expanzi na další trhy, například spotový trh s americkými vládními dluhopisy. Dosud se zabývala jen takzvanými futures kontrakty.

V rozhovoru pro ČTK to řekl zakladatel společnosti a rovněž spoluzakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Politickou kulturu v zemi kritizuje, je podle něj prohnilá, aktivněji ale do politiky vstoupit nechce.

"Do stranické politiky vstupovat nehodlám," prohlásil Janeček, který založil protikorupční nadaci před dvěma lety ve snaze bojovat proti jednomu z nejhorších společenských nešvarů a podpořit odhalování korupce ve veřejné správě. V současné době fond podle Janečka pokračuje v řešení kauz jako pronájem skladů Nemocnice Na Homolce, pražský dopravní podnik nebo problematika fotovoltaiky.

"Očistný proces je běh na dlouhou trať, takže počítáme, že vše bude ještě nějakou dobu pokračovat," uvedl Janeček a doplnil, že stejně jako v předchozích letech chce fond opět udělit cenu za odvahu pro oznamovatele korupce. Kdo to bude, ale neprozradil.

Chceme přidat akcie

Kvůli tomu, aby se mohl více věnovat protikorupčnímu fondu a dalším obecně prospěšným činnostem, odstoupil Janeček loni z představenstva RSJ a stal se předsedou dozorčí rady. RSJ je ryze českou společností se sídlem v Praze a obchoduje na burzách pomocí vlastního softwaru provozovaného na serverech umístěných v datových centrech burz. "Vedení RSJ plně důvěřuji. Do budoucna bychom chtěli naše obchodování rozšířit o akcie," řekl Janeček k dalšímu směřování firmy.

Očekává, že bude pokračovat i proces, kdy algoritmy (počítačové modely) budou od lidí přebírat rutinní úkony, půjde tedy o rozšiřování 'dovedností' obchodních modelů a snahu uplatňovat je ve více strategiích a na větším počtu trhů. Podle Janečka ale není jednoznačné, že se obchodování bude zrychlovat. "Investice do infrastruktury a nových technologií se musí vyplatit a je možné, že se blížíme hranici, za níž se již nevyplatí," doplnil.

Nárůst objemu těchto transakcí na světových finančních trzích podle něj nevede k větší rozkolísanosti kurzů a trhů, kterou lze pozorovat v poslední době. "Algoritmické obchodování spojuje fragmentované trhy. Informace, tedy cena aktiva, se díky tomu šíří daleko rychleji. To ovšem neznamená, že by ceny byly více rozkolísané, jen se jejich změny projevují rychleji. Naopak je to pozitivní, protože se rychleji nalézá rovnovážná cena," podotkl. Na vině prý spíš bude celková nejistota v globální ekonomice, kdy trhy v poslední době zasáhlo několik krizí.

Regulaci ano, ale smysluplnou

Janeček podporujeme smysluplnou regulaci finančních trhů. Nyní si ale podle něj pod kvalitní regulací mnozí představují hlavně rozsáhlou, detailní a pro finanční sektor v konečném důsledku často likvidační regulaci.

"Můžeme se shodnout na faktu, že bankovní sektor v západním světě selhal a byl jednou z klíčových příčin rozsáhlé ekonomické krize. Když se ale člověk podívá, kolik až tisíců stran nových nařízení se na banky sneslo, nemůže se ubránit dojmu, že se dostáváme do dalšího extrému," poznamenal Janeček.

 

Právě se děje

Další zprávy