Tykačův Czech Coal nemusí platit pokutu za drahé uhlí

Tomáš Fránek
25. 7. 2013 13:50
Nejvyšší správní soud nařídil nové projednání sporu ohledně zneužití postavení na trhu
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Společnost Czech Coal patřící miliardářovi Pavlu Tykačovi zatím poráží stát v boji o pokutu ve výši 37 milionů korun za údajně předražené uhlí.

Pokutu měla Tykačova firma platit za dodávky pro firmu United Energy provozující teplárnu v Komořanech, která je nyní součástí Energetického a průmyslového holdingu vlastněného skupinou J&T, Danielem Křetínským a skupinou PPF.

Nejvyšší správní soud teď vrátil případ k Městskému soudu v Praze. Ani po sedmi letech tak spor definitivně nekončí.

Šlo o vůbec první sankci, která v Česku padla za předražování uhlí. Pokuta byla součástí boje českých magnátů o větší vliv na trhu s uhlím.

Podle zjištění kontrolorů z Finančního úřadu v Ústí nad Labem musela teplárna za gigajoul energie mosteckého uhlí platit 31,60 koruny, když obvyklá cena byla podle nich nejvýše 28,20 koruny. Společnost Czech Coal tak podle úředníků zneužila svého postavení na trhu.

Firma měla původně platit pokutu ve výši 49 milionů, po odvolání firmy ji ministerstvo financí snížilo na 37 milionů korun.

Který trh to vlastně je?

Nejvyšší správní soud nyní potvrdil, že v rozhodnutí ministerstva financí o obří pokutě chybí důležité věcné argumenty rozhodující pro udělení sankce. Dal tak za pravdu svým kolegům z pražského Městského soudu.

Úředníci ministerstva totiž za relevantní trh s hnědým uhlím označili pouze severočeský region a nezabývali se situací v celém Česku. A to je podle soudců zásadní chyba.

Věcné posouzení trhu v posuzovaném případě je zcela nepřezkoumatelné. Bez náležitého a správného vymezení trhu není možné dospět ke kvalifikovaným závěrům o zneužití hospodářského postavení," uvedl Nejvyšší správní soud.

Soudci ale našli chyby také ve verdiktu Městského soudu. Pražští soudci se totiž vůbec nezabývali podrobnostmi kontroly - kdo ji prováděl, jak vypadalo místní šetření v teplárně nebo jak a kdo mohl vidět protokoly z kontroly. To nyní musí soud v Praze posoudit znovu a vydat nové rozhodnutí. Czech Coal přitom do konečného verdiktu soudu pokutu platit nemusí.

Pokut je víc

Nejde o jediný trest za předražené uhlí, který Tykačova společnost od státu dostala.

Finanční ředitelství v Ústí nad Labem jí vyměřilo také pokutu ve výši 33,16 milionu korun za předražené dodávky uhlí pro společnost Energotrans, majitele Elektrárny Mělník I. Ta zásobuje teplem a elektřinou velkou část hlavního města Prahy a Neratovic. Drahé uhlí se promítalo do cen tepla a elektřiny, které platí spotřebitelé. I tuto pokutu řeší soud.

Společnost Czech Coal už ale s definitivní platností nemusí zaplatit osmimilionovou pokutu za porušení zákona o cenách při dalších dodávkách do United Energy. Rozhodnutí o pokutě Finančního ředitelství v Ústí nad Labem zrušilo před dvěma roky ministerstvo financí.

Těžební společnost Czech Coal loni vykázala nekonsolidovaný zisk 833,6 milionu korun. Vydělala však především na prodeji některých dceřiných společností. Z těchto čistě finančních transakcí získala 668,8 milionu korun. Naopak provozní zisk z prodeje hnědého uhlí a z obchodu s elektřinou klesl meziročně z 262,5 na 164,8 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy