Z hornických bytů se stala zlatá žíla finančníka Bakaly

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
25. 7. 2013 11:00
Společnost RPG Byty je spolehlivým tahounem Bakalova byznysu v České republice.
Foto: Martin Netočný

Ostrava - Ačkoliv hornické byty získal miliardář Zdeněk Bakala a jeho společníci jako přívěšek k důlní firmě OKD, dnes jsou nejspolehlivějším zdrojem zisků z celého jejich byznysu v České republice. Společnost RPG Byty, kam byl hornický bytový fond vyčleněn, vydělala jen za loňský rok při třímiliardovém obratu přes miliardu korun, předloni dokonce ještě o 300 milionů víc, píše ve svém středečním vydání deník Insider.

Takové výsledky nedosahuje žádná jiná tuzemská firma Bakalou kontrolované skupiny BXR, samotné OKD dokonce zápasí s vysokými ztrátami.

RPG Byty se postupně staly zlatým vejcem v Bakalově košíku - jsou strojem na peníze pro celou mateřskou skupinu. Letos v květnu vydaly dluhopisy za 400 milionů eur (v přepočtu zhruba 10,3 miliardy korun), z nichž si ale samy nechaly zlomek.

"Ve společnosti RPG Byty zůstalo z emise dluhopisů celkem 1,3 miliardy korun na revitalizaci bytového fondu. Většina vypůjčených peněz je k dispozici mateřské skupině BXR," cituje Insider mluvčího RPG Petr Handl. Necelou polovinu z deseti miliard z dluhopisů použili vlastníci na úhradu půjčky, kterou firmě RPG Byty ani ne půl roku před tím poskytlo konsorcium čtyř bank. Mateřské skupině BXR i tak zůstaly k dispozici zhruba čtyři miliardy.

Když RPG Byty definitivně rozhodly o strategii nájemního bydlení, začaly svůj bytový fond zvelebovat. V roce 2009 ohlásily, že do oprav a údržby vloží až 20 miliard korun. Do loňského roku z této sumy firma proinvestovala šest miliard - a na stavu léta zanedbávaných bytových domů to přece jen začíná být vidět.

V nedávném rozhovoru pro Hospodářské noviny Zdeněk Bakala naznačil, že by BXR mohla RPG Byty zkusit zpeněžit. „Provedli jsme tam řadu investic, vybudovali jsme provozní část společnosti, která předtím neexistovala. Hodnota, kterou jako akcionáři ještě umíme vytvořit, už pravděpodobně není tak vysoká jako v minulosti. Proto je třeba začít přemýšlet o tom, kdy a jak tuto investici realizovat," řekl Bakala HN.

Prodej bytů ale nebude jednoduchý. Stále totiž platí omezení z privatizační smlouvy OKD, která majiteli dolů zapovídá zbavovat se bytů za tržních podmínek.

BYZNYS v placeném deníku Insider:

Na čem závisí další perspektiva Bakalova bytového podnikání na Ostravsku? Překvapivě na uhlí! Přečtěte si obsáhlou analýzu Zuzany Kubátové

Poznámka: Zdeněk Bakala je vlastníkem společnosti Economia, která v nedávné době převzala firmu Centrum Holdings, vydavatele deníků Aktuálně.cz a Insider

 

Právě se děje

Další zprávy