Kauza Central Group: Čekají se drakonické tresty

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
17. 7. 2013 10:34
Žaloba žádá pro bývalého šéfa developerské firmy devět let vězení
Foto: ČTK

Praha - Už tento týden chce soudkyně Městského soudu v Praze Silvie Slepičková vynést rozsudek nad pěticí mužů obžalovaných z daňových úniků v developerské firmě Central Group. Hlavním viníkem a organizátorem dvousetmilionového podvodu je podle žaloby bývalý prokurista Central Group Aleš Novotný. „Rozsudek padne s velkou pravděpodobností v pátek," říká mluvčí soudu Markéta Puzi.

Někdejší prokurista a výkonný šéf Central Group od počátku trvá na své nevině. Od listopadu 2010 (tedy dva a tři čtvrtě roku!) sedí ve vazbě. Má mizivou šanci, že celu v dohledné době opustí. Státní zástupkyně pro něj i další spoluobžalované žádá tresty při horní hranici trestní sazby, což znamená vězení v rozpětí od 7,5 do deseti let. Novotný má být podle žalobkyně odsouzen na devět let.

Obhájci ale tvrdí, že žaloba stojí na chatrných důkazech a odsuzující verdikt bude snadno napadnutelný u odvolacího soudu. „Soudkyně vede proces unikátním způsobem. Zažil jsem řadu trestních případů, ale u žádného nepamatuji tak bezprecedentní postup, tak nestandardní opomíjení jasných skutečností ve prospěch žalovaných. Je jasné, že paní předsedkyni teď jde o to, aby případ co nejrychleji uzavřela a rozdala drakonické tresty - a to i přes to, že se nepodařilo prokázat dokonce ani výši škody," prohlásil Novotného obhájce Lukáš Trojan.

Další výhradou obhájců je příliš rychlý postup soudu v poslední fázi procesu. Trojan například nakonec před soudem nepřednesl závěrečnou řeč ve prospěch svého klienta, protože dodnes nedostal všechny potřebné podklady, především protokoly z posledních projednávání důkazů. Soudkyně se zjevně snaží vést případ k rychlému finále.

Spěch je pochopitelný. V září vyprší Aleši Novotnému lhůta, po kterou může být obžalovaný držen ve vazbě bez rozsudku. Pokud nebude do té doby odsouzen, měl by jít na svobodu.

Neprávem zapomenutá kauza

Novotného případ před třemi lety plnil přední stránky novin, dnes už nikoho nezajímá, dávno jej přebily aktuálnější kauzy: případ autonehody Romana Janouška či vyzrazených odměn Jany Nagyové, jež pražský soud projednává rovněž v těchto dnech. Jenomže jednání o daňových únicích v Central Group si pozornost zaslouží. Jde o jednu z největších daňových kauz, jež se u nás kdy dostala před soud. Navíc je Aleš Novotný vazebním rekordmanem - zatím nikdo nestrávil bez rozsudku za mřížemi tak dlouhou dobu kvůli podezření z hospodářské kriminality. A konečně: případ mnohé vypovídá o kvalitě české justice.

Připomeňme podstatu kauzy. Podle obžaloby Novotný v letech 2004 až 2010 zanesl do účetnictví svého zaměstnavatele stovky falešných faktur za fiktivní dodávky několika tiskařských a stavebních firem. Společnost Central Group za údajně neprovedené práce zaplatila zhruba miliardu korun, peníze vytažené z firmy falešní dodavatelé údajně vraceli Novotnému. Ukradená miliarda se ovšem nikdy nenašla, stejně jako důkazy o tom, že by Novotný tyto peníze inkasoval. Na základě údajně podvodných plateb vznikaly Central Group fiktivní náklady, díky nimž si podle žaloby snížil daň až o 200 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy