Francouzi chtějí Nivu, česká konkurence se o sýr soudí

Tomáš Fránek
9. 7. 2013 19:25
Niva jako první typicky český sýr získal ochranu Evropské unie
Výroba sýru Niva.
Výroba sýru Niva. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jeden z největších zpracovatelů mléka na světě, francouzský koncern Bongrain, chce mít pro sebe registrovánu značku s názvem tuzemské speciality, sýru Niva.

To se ale nelíbí domácí konkurenci, podle které chce francouzský koncern provozující v Česku mlékárny TPK neoprávněně využít pro svůj byznys známého názvu sýra.

Niva jako první typicky český sýr získal ochranu Evropské unie a v tuzemsku ho nyní vyrábí tři mlékárny. Česko v boji o ochranu sýru porazilo Slovensko, které si na Nivu také dělalo nárok.

Největším producentem Nivy je jihočeská Madeta, která sýr označuje za jeden ze svých zásadních produktů. Sýr Niva vyrábí také společnosti Mlékárna Otinoves a Niva Dolní Přím.

Francouzský koncern Bongrain, který ve svých více než osmdesáti společnostech zaměstnává přes 18 500 zaměstnanců, požádal Úřad průmyslového vlastnictví o ochranu značky Král sýrů modrý sýr typu Niva. Úřad nic nenamítal, když podle něj nemůže dojít k záměně s dalšími výrobky označovanými názvem Niva, jako je třeba Jihočeská Niva.

Rozhodnutí úřadu se ale nelíbilo zástupcům společnosti Niva Dolní Přím, která má zaregistrovánu značku Niva. Podle ní jde francouzské mlékárně jenom o snahu využít známého názvu sýra.

Podrobnosti o "válce sýrů" si můžete přečíst v placeném deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy