Překvapení pro solárníky. Za recyklaci ještě připlatí

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
28. 6. 2013 10:25
Ministerstvo dohání zpoždění: důležitou vyhlášku vydalo o půl roku později
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: MŽP

Praha - Jediný pracovní den dalo Ministerstvo životního prostředí solárníkům, kteří své elektrány uvedli do provozu před rokem 2013, na to, aby se registrovali u příslušného kolektivního systému, jenž se po skončení životnosti zdrojů postará o recyklaci panelů. 

Vláda přitom ve schváleném zákoně chtěla, aby se lidé a firmy registrovali už od začátku letošního roku. Vyhláška, která legislativně upravuje takzvané kolektivní systému, stanovuje výši recyklačního poplatku a určuje sběrná místa solárních panelů, však nabyla účinnosti až v pátek 28. června. Zákon přitom dává solárníkům čas jen do 30. června.

Kolektivní systémy tak očekávají o víkendu velký nápor zájemců o likvidaci vysloužilých panelů. Situaci by měly pomoci vyřešit online registrace.

Podle solárníků ministr schválením vyhlášky potvrdil podezření, že legislativu připravoval pod vlivem monopolních kolektivních systémů. Z podkladů ministerstva vyplývá, že oprávnění pro recyklaci panelů získaly zatím pouze firmy Asekol, Rema, PV Recovery a Retela. Resort se ještě ve čtvrtek snažil podezření vyvrátit tím, že schválil smlouvy i s těmi kolektivními systémy, které podaly žádost o licenci, ale zatím ji neobdržely.

Vyhláška stanovuje výši recyklačního poplatku na 8,50 za kilogram recyklovaného materiálu. V původním návrhu vyhlášky se však hovořilo o ceně 5,50 za kilogram. Ministerstvo životního prostředí zvýšení poplatku o tři koruny vysvětluje nutností vytvořit si rezervu.

Podle expertů byla již původně stanovená cena značně přemrštěná. Problematické bude podle nich ohlídat, zdali půjdou vybrané prostředky, které budou využity nejdříve za dvacet let, skutečně na vytyčené účely.

"Ministr Chalupa nasadil vládě Petra Nečase, končící kvůli rozdávání trafik ve státních společnostech, touto vyhláškou korunu. Podpis vyhlášky v době, kdy už si měl ministr v demisi balit věci, podezření z netransparentní přípravy legislativy jen potvrzuje," říká za solárníky výkonný ředitel Asociace pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák. 

Proč tak vysoká cena?

Vyhláška ve své konečné podobě stanovuje cenu 8,50 koruny za kilogram recyklovaných panelů. "Konečná cena vzešla z podnětů v meziresortním připomínkovém řízení. V podstatě jsme se řídili tím, že v současné době není možné odhadnout, jaké náklady na recyklaci budou potřeba za patnáct, dvacet let. Chceme mít rezervu," vysvětluje důvod navýšení poplatku mluvčí Vitík.

Pokud se nakonec ukáže, že je poplatek vyšší než náklady potřebné na recyklaci, bude provozovatelům solárních elektráren rozdíl podle Vitíka vrácen.

Už při ceně 5,50 koruny za kilogram recyklovaných panelů solárníci upozorňovali na její nepřiměřenost a předpokládali, že zhruba 22 tisíc domácností přijde během pěti let recyklační poplatek celkem na 1,14 miliardy korun. Teď se předpokládané náklady majitelů střešních instalací navýšily až na 1,7 miliardy korun.

„Konečná pevně stanovená cena (8,50 koruny za kilogram) je dvakrát vyšší, než uvádí studie, zpracovaná přímo pro ministerstvo od týmu ekonoma Miroslava Zámečníka," podivuje se nad výší recyklačního poplatku Sedlák. Dodává, že oproti celoevropskému systému recyklace solárních panelů PV Cycle je cena dokonce trojnásobná.

Tyto další náklady mohou podle Sedláka prodloužit návratnost jednotlivých projektů a hrozí tak, že se protáhne podpora pro stávající solární zdroje. V konečném důsledku tak recyklační poplatek nemusí zasáhnout jen solárníky, ale i běžné spotřebitele.

Solárníci již v době, kdy se o možné povinnosti platit za recyklaci solárních panelů jen hovořilo, podotýkali, že by majitelé elektráren za recyklaci platili podruhé. Většina prodejců solárních panelů totiž náklady na recyklaci zahrnuje do konečné ceny panelů.

"Většina výrobců solárních panelů již nyní garantuje zpětný odběr a recyklaci. Za tímto účelem bylo v roce 2007 založeno sdružení PV Cycle, které reprezentuje zhruba 85 procent světového trhu a zajišťuje likvidaci solárních panelů také v Evropě," připomíná Sedlák.

Proti stanovené výši recyklačního poplatku vystoupily dokonce samotné kolektivní systémy. Společnost Rema PV Systém v pátek 28. června oznámila, že oslovila resorty životního prostředí a financí a další kolektivní systémy s cílem vytvořit pracovní skupinu. Ta má mít za cíl snížit výši recyklačního poplatku.

Solárníci na vyhlášku nečekali

Řada solárníků byla i přes nejasnosti ve lhůtách a nulové údaje o recyklačním poplatku prozíravá a na možnost zpracování panelů se u různých kolektivních systémů, které byly tehdy ještě bez licence, informovala. Firmy, které se ucházely o statut kolektivního systému pro recyklaci solárních panelů, tak přijímaly předběžné registrace.

"V současně době tak již evidujeme 2327 uzavřených smluv, což představuje instalovaný výkon 393 MW," sdělila online deníku Aktuálně.cz manažerka marketingu kolektivního systému Asekol Hana Ansorgová. Podle ní provozovatelé panelů vzhledem k šibeničnímu termínu vítají možnost online registrací.

S blížícím se legislativním termínem očekává v následujících dnech nárůst počtu registrací i firma Rema System. Ta v současné době eviduje dva tisíce smluv. Registrace bude pro jistu provádět i přes nadcházející víkend. "Pracovníci Rema PV Systému budou odpovídat na dotazy provozovatelů a zajišťovat registrace i během víkendu v době od devíti hodin ráno do půl šesté večer," uvedla mluvčí systému Rema Lenka Kleger.

Vlastní kolektivní systém si chtějí zřídit i samotní solárníci. Aliance pro energetickou soběstačnost odeslala společně s Českou fotovoltaickou a průmyslovou asociací žádost o registraci na ministerstvo životního prostředí. Doposud však rozhodnutí o udělení licence neobdržely.

Resort životního prostředí učinil na poslední chvíli ústupek. Ve čtvrtek rozeslal pozici, ve které uznal smlouvy s kolektivními systémy, které zatím čekají na udělení licence. Solárníci tak kromě výše zmíněných oficiálních kolektivních míst mohou uzavírat smlouvy o recyklaci také se společnostmi Elektrowin, REsolar, Ecopartner a OFO-recycling.

 

Právě se děje

Další zprávy