Hackeři znovu zaútočili. Zpomalují web Fortuny

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
25. 6. 2013 17:10
Internetové stránky sázkové kanceláře Fortuna od pondělka čelí útoku hackerů
Foto: Fortuna

Praha - Murray, Federer nebo Djokovič? Čeští sázkaři mají čas na rozmyšlenou. Webové stránky sázkové společnosti Fortuna, dvojky na trhu, totiž hned první den Wimbledonu napadli hackeři a výrazně zpomalili jejich chod.

Podle mluvčího společnosti Petra Šraina jde o takzvaný DDoS útok. Tomu byl před pár měsíci vystaven například web státních maturit, ale také weby některých deníků.

„Mohu potvrdit, že od pondělního podvečeru čelíme útoku hackerů," sdělil na dotaz online deníku Aktuálně.cz Šrain. Podle něj nejsou stránky vyřazeny z provozu úplně. Sázkaři tak mohou i přes útok podávat sázky nadále, musí se ale obrnit trpělivostí.

„Samozřejmě chápeme, že zpomalení stránek může některé sázkaře odradit. Jaké ztráty na tržbách nám útok ale může způsobit, nelze zatím odhadnout," doplňuje Šrain s tím, že hackerský útok přišel bohužel v inkriminovanou dobu, kdy začíná nejslavnější světový tenisový turnaj Wimbledon. Podotkl také, že sázení přes internet se v poslední době na celkových sázkách podílí 65 až 70 procenty.

Odkud kybernetický útok na stránky Fortuny směřuje, zatím firma neví. IT oddělení sázkové kanceláře se v současné době snaží útočníka vystopovat, aby jej mohlo co nejrychleji od stránek odříznout.

„Předpokládám, že by problém mohl být vyřešen v horizontu několika hodin," snaží se uklidnit sázkaře Šrain. Sám ale dodává, že v současné době nelze čas, kdy budou stránky opět v plném provozu, blíže specifikovat.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o sérii útoků na sázkové kanceláře. Webové stránky konkurenčního Tipsportu nebo Sazky jsou v provozu bez omezení. "Žádný zásah na naše stránky jsme nezaregistrovali. Fungují bez problémů," sdělil online deníku Aktuálně.cz mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek. Podobně reagoval i tiskový mluvčí Sazky Václav Jalovecký.

Podobnému útoku čelily v březnu některé zpravodajské weby, ty byly následovány i stránkami bank nebo mobilních operátorů. V dubnu se pak stalo terčem centrum Cermat, které provozuje státní maturitní zkoušky.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Navštěvuejte sázkové kanceláře?

 

Právě se děje

Další zprávy