Největší firmy v Česku. Děravý žebříček Czech Top 100

Petr Kučera Petr Kučera
20. 6. 2013 15:20
Nový přehled společností podle tržeb. Kdo nedodal podklady, není v něm
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejvýznamnější firmou České republiky podle objemu tržeb je potřetí za sebou společnost Škoda Auto. Vyplývá to ze žebříčku, který zveřejnilo Sdružení Czech Top 100.

Druhé místo obhájila společnost ČEZ, která zároveň vede pořadí nejvýznamnějších firem podle zisku. Třetí v tržbách za loňský rok je RWE Transgas.

Stejně jako v předchozích ročnících je žebříček výrazně ovlivněn skutečností, že v něm - alespoň podle průzkumu Aktuálně.cz - chybí některé významné společnosti, například Hyundai, E.ON, Tesco, Kaufland, Barum Continental nebo Continental Automotive. Nedodaly organizátorům podklady, takže s nimi výsledky nepočítají.

"V žebříčku jsou zahrnuty pouze společnosti, které poskytly data ke zpracování. Některé firmy neposkytují data z administrativních důvodů, některé z důvodů jejich interní politiky," říká k tomu bez bližších podrobností Tomáš David, tajemník sdružení Czech Top 100.

Tržby stovky nejvýznamnějších českých firem zařazených do žebříčku loni dosáhly celkem 2,53 bilionu korun, meziročně stouply o 2,9 procenta.  První desítce rostly tržby mnohem rychleji - o 10,5 procenta na 1,27 bilionu korun.

Nejvyšší tržby má Škoda Auto, nejvyšší zisk ČEZ

Žebříček tržeb potřetí za sebou vyhrála Škoda Auto, loni utržila téměř 263 miliard korun. Neměnilo se ani pořadí na druhém (ČEZ, 215 miliard) a třetím místě (RWE, 181 miliard). Loňské čtvrté místo obhájil i Agrofert Holding, na páté místo se dostal Unipetrol.

Pořadí podle zisku nadále vede ČEZ, i když si loni pohoršil o miliardu na 50,9 miliardy korun. Naopak si polepšila společnost RWE Česká republika - o devět miliard na 48 miliard korun.

Společnosti Škoda Auto klesl meziročně zisk z 19,2 na 17,9 miliardy korun. Telefónica Czech Republic si pohoršila ze třinácti na deset miliard korun, T-Mobile Czech Republic z 9,1 na 8,7 miliardy.

Zisk všech firem žebříčku Czech Top 100 v loňském roce dosáhl 230 miliard korun, což je o 21 procent více oproti roku 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy