Už jim bylo 40, mají miliony. V pátek nedělám, řekli si

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
21. 6. 2013 6:10
Mezi českými byznysmeny nastal posun - přibývá rentiérů a těch, co programově zvolnili
Spoluzakladatel Penty Martin Kúšik, jeden z těch, kteří si v poslední době řekli, že je třeba zvolnit.
Spoluzakladatel Penty Martin Kúšik, jeden z těch, kteří si v poslední době řekli, že je třeba zvolnit. | Foto: Insider

Praha - Všechno jsou to úspěšní a bohatí muži kolem čtyřicítky, nebo těsně po ní. Ve svém byznysu - alespoň v českém byznysu - dosáhli na nejvyšší mety. Zároveň se ale rozhodli radikálně změnit pracovní život: zvolnit tempo, užívat si. Nejde o náhodu, píše ve svém nejnovějším vydání deník Insider, který popsal několik příkladů těchto nových částečných nebo úplných rentiérů.

"Kdo je odpovědný za velkou firmu, je v práci sedm dní v týdnu. I když sedí doma. Není problém udělat si čas pro sebe, ale problém je to stálé napětí, nekončící stres," cituje Insider pražského advokáta Radka Pokorného (43), spolumajitele vlivné kanceláře Pokorný, Wagner & Partneři. Insider ho uvádí jako jeden z příkladů těch, kteří programově zvolnili. Pokorný pracuje jen čtyři dny v týdnu, už od pátku drží víkend. Podobně jede na čtyřdenní pracovní týden František Honsa, spoluzakladatel a partner advokátní kanceláře BBH.

Generace lidí, kteří se do podnikání vrhli počátkem 90. let jako mladí, ctižádostiví, světa znalí a socialistickou pracovní zkušeností nezatížení dravci, dospěla do středního věku. Začínají přehodnocovat své životy. Cítí poslední šanci pustit se do uskutečňování dávných snů a mají na to obvykle dost peněz. Řada z nich tak dělá to, co bývá obvyklé ve věku o dvacet let vyšším: brzdí v práci, užívají si života a plní si dávné sny.

"Jsem v polovině produktivního věku. Nemusím řešit, jak zaplatit účty za elektřinu. A tak mohu žít, jak se mi líbí, dělat méně kompromisů, víc času trávit s rodinou, řídit se vlastním tempem," vysvětlil před dvěma měsíci partner Penty a jeden z nejbohatších Slováků usazených v Praze Martin Kúšik (41), proč na vrcholu kariéry opustil vedení vlivné investiční skupiny, kterou 19 let budoval.

Byznys v deníku Insider:

Jaké mají důvody, aby opustili vlivná místa v byznysu? Přečtěte si o motivech nových rentiérů a jejich přístupu k práci v deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy