Záložna MSD? Rozsáhlý případ, říká státní zástupkyně

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
18. 6. 2013 7:22
Rozhovor s Danielou Smetanovou, která dozoruje případ největší tuzemské záložny

Praha - Největší záložna Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) má i nadále zablokované účty. Jak v pátek uvedl online deník Aktuálně.cz, Vrchní soud v Praze zamítl stížnosti představitelů družstva proti zablokování peněz ze strany Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Dozorující státní zástupkyně Daniela Smetanová zdůvodňuje blokaci zhruba 2,6 miliardy korun (celková bilanční suma záložny činí zhruba 15 miliard) podezřením na spáchání zvlášť závažných zločinů zpronevěry. Nyní prověřuje úvěrové obchody MSD ve výši zhruba čtyř miliard korun.

"Skutečnosti, které postupně v trestním řízení zjišťujeme, nás vedou k tomu, že možná budeme prověřovat i starší úvěry, než prověřujeme v současné době. Nelze tedy vyloučit, že trestní řízení bude ještě pojato v širší podobě," říká Smetanová v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Nejčastěji se lidé ptají na to, kdy se dostanou ke svým penězům. Dá se to nyní nějak konkretizovat?

Daniela Smetanová: Nedá. V probíhajícím trestním řízení bylo zajištěno tolik materiálů, které je nutné přezkoumat, jsou tam tak složité transfery finančních prostředků, tolik lidí, kteří se na tom podíleli, že opravdu datum ukončení trestního řízení nelze odhadnout. Já samozřejmě sleduji správní řízení, které vede s MSD Česká národní banka, takže můžu reagovat i na opatření, které případně vydá. Nejsem tedy závislá jen na výsledcích trestního řízení. V současné době se to ale odhadnout nedá.

A.cz: Alespoň řádově může trestní řízení trvat jak dlouho?

Můžu vám ocitovat zákonná ustanovení, která říkají, že vyšetřování u takto závažných zločinů může trvat až šest měsíců, poté musí policejní orgán žádat o prodloužení lhůty, ale ta samozřejmě může být prodlužována opakovaně. Odhadnout to tedy nelze. Ačkoli se to nemusí zdát, tak my jsme opravdu teprve na začátku.

Na začátku května byly provedeny prohlídky v sídle MSD, zajistili jsme tam obrovské množství listinných materiálů - dokumentaci k podezřelým úvěrovým obchodům - a jejich rozpečeťování probíhá do současné doby, poslední listiny budou rozpečetěny tento týden. Už z toho je zřejmé, jak obrovské množství informací to je a o jak rozsáhlý případ jde.

A.cz: Už dříve jste řekla, že prověřujete obchody z let 2012 a 2013. Stále to platí?

Skutečnosti, které postupně v trestním řízení zjišťujeme, nás vedou k tomu, že možná budeme prověřovat i starší úvěry, než prověřujeme v současné době. Nelze tedy vyloučit, že trestní řízení bude pojato ještě v širší podobě.

A.cz: Momentálně je tedy zajištěno zhruba 2,6 miliardy korun. Je možné, že k tomu přibudou ještě další prostředky?

Vyloučit to nelze a teď tedy mluvíme v celé šíři trestního řízení. To znamená, že pokud bychom nalezli nějaké prostředky jak na účtech těch obchodních společností, které sloužily jako řetězec pro vyvedení prostředků, tak i třeba na účtech MSD, pokud bych dospěla k závěru, že hrozí nebezpečí, že s nimi bude nakládáno způsobem, který zakládá podezření, že jsou určeny ke spáchání trestného činu nebo jsou výnosem z takové trestné činnosti, tak bych je zajistila. Já zatím od posledního zajištění v půlce května jsem takové důvody ohledně částky, kterou má MSD k dispozici, neshledala. Ale vyloučit to samozřejmě nelze.

A.cz: Vrátím se ke snaze střadatelů co nejrychleji se dostat ke svým penězům. Momentálně je tedy asi „na tahu" Česká národní banka?

Já se nemůžu vyjadřovat ke správnímu řízení jiného orgánu, to nelze.

A.cz: Co byste lidem, kteří v MSD mají peníze a nemohou se k nim už měsíc dostat, vzkázala?

Státní zastupitelství postupuje podle trestního řádu z úřední povinnosti. Pokud tedy jsou důvody pro určité úkony, tak je musí konat s cílem, který stanoví trestní řád, aby byli zjištěni a potrestáni pachatelé trestného činu a aby tím bylo předcházeno trestné činnosti. To znamená, že tato preventivní funkce je také stanovena trestním řádem a státní zástupce tak musí postupovat a nemůže brát ohled na to, že jeho úkony se můžou v některých směrech momentálně některých občanů dotknout. S tím trestní řád nepočítá. Máme povinnost jednat a chránit tím práva a zájmy všech občanů.

A.cz: Ze spáchání trestného činu jsou momentálně podezřelí přímo lidé z MSD?

K tomu se opět nebudu vyjadřovat. My v současné době, laicky řečeno, zjišťujeme, co se vůbec stalo, kdo se na tom podílel a v jaké míře se na tom podílel. Jakmile budeme znát skutečnosti, které budou nasvědčovat tomu, že konkrétní osoba spáchala trestný čin, tak jsme povinni jednat a bude zahájeno trestní stíhání. Jak jsem ale již říkala, celý případ je velmi rozsáhlý a momentálně zjišťujeme, co se stalo a kdo za tím stojí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady!

 

Právě se děje

Další zprávy