Nečasův pád může odsunout tendr na Temelín, bojí se ČEZ

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
17. 6. 2013 14:10
Praha - Pád premiéra Petra Nečase může ovlivnit harmonogram historicky největšího tuzemského tendru, zakázky na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín.
Foto: Ludvík Hradilek

Podle vyjádření energetické skupiny ČEZ se sice stanovené termíny zatím nemění, na druhou stranu ČEZ připouští, že není možné učinit rozhodnutí o výběru vítěze bez jasného postoje majoritního vlastníka, tedy bez jasně ustanovené vlády.

"Je těžko představitelné, že rozhodnutí padne bez vlády s jednoznačným mandátem a s jasným názorem na státní energetickou politiku," sdělil online deníku Aktuálně.cz mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Vedení ČEZu se v pondělí radilo o nastalé situaci, další postup bude s představiteli státu teprve konzultovat. "Jednat s příslušnými resorty je teď předčasné. I přes významnost Temelína mají nyní vrcholní politici trochu jiné starosti," uvedl Kříž.

To, že současná politická situace může posunout dostavbu Temelína, připouští také analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Případnou revizi harmonogramu ale vnímá pozitivně. "Aktuální nepříznivé podmínky na trhu a vysoká nejistota budoucího vývoje energetiky v Evropě a v Česku si dle mého žádají důkladnou revizi dostavby Temelína," vysvětluje Hatlapatka.

Tři měsíce zpoždění

V tendru má podle průběžného hodnocení vést americko-japonský Westinghouse. Jeho představitel se však k politické krizi a nejisté vládní budoucnosti nebudou vyjadřovat, vzkázal Aktuálně.cz PR manažer z agentury Havas Michal Vlasák.

"Politické dění pochopitelně sledujeme jako drtivá většina českých občanů. Není ale důvod, aby tato situace jakkoliv omezovala  naši práci, naše úsilí a naši standardní  komunikaci s investorem," uvedl PR manažer rusko-českého konsorcia MIR.1200 Aleš Pospíšil.

Minimálně o posunutí harmonogramu dostavby Jaderné elektrárny Temelín se hovořilo ještě před vládní krizí. Místo avizovaného září měl být podle zákulisních informací vítěz vybrán až v prosinci. Důvodem bylo zhruba tříměsíční zpoždění, spojené s vyřazením francouzského uchazeče, společnosti Areva.

Na posunutí uzávěrky se podle informací online deníku Aktuálně.cz již dříve shodli zástupci obou finalistů, americko-japonské společnosti Westinghouse a česko-ruského Konsorcia MIR.1200.

Předběžné hodnocení nabídek obdrželi oba uchazeči o temelínský tendr na konci března s tím, že jako favorit tendru z hodnocení vyšel Westinghouse. Nyní firmy pracují na vylepšení nabídek.

Hodnota investice se odhaduje na 200 až 300 miliard korun a nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon Temelína, který nyní činí 2000 megawattů. Původní plán počítá s dostavbou elektrárny nejpozději v roce 2025.

 

Právě se děje

Další zprávy