Zaměstnance Evrazu čekají prázdniny, ocel nikdo nechce

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
18. 6. 2013 8:55
Příjemné je to jen zdánlivě: místo klasické dovolené čekají na zaměstnance Evraz Vítkovice Steel téměř letní prázdniny. Ostravská ocelárna totiž pozastaví výrobu kvůli nízké poptávce.
Zpracování oceli v Mittal Steel Ostrava.
Zpracování oceli v Mittal Steel Ostrava. | Foto: Ondřej Besperát

Podle odborového předáka Romana Ďurča nebude ocelárna vyrábět celý červenec a odstávka se přehoupne ještě do části srpna. Firma uvádí, že přesný rozsah letní odstávky ještě znám není.

Evraz Vítkovice Steel letos vůbec poprvé vyhlásila na přelom července a srpna celozávodní dovolenou, v rámci níž odstaví většinu provozů. V minulých letech byla dovolená kratší.

Ve svém pondělním vydání deník Insider napsal, že Evraz za loňský rok tratil zhruba 900 milionů korun, třikrát víc než rok předtím. (čtěte ZDE)
Jedou na 65 procent

Ještě na konci května nebylo přitom jasné, zda se firmě podaří zajisti dodávky surového železa alespoň na červen. Jednání ale dopadla dobře. "Všechny provozy společnosti teď běží na zhruba 65 procent," řekl mluvčí Evraz Vítkovice Steel Jaromír Krišica.

Podle něj není ještě o letním provozu definitivně rozhodnuto. "V každém případě se většina provozů společnosti zastaví v době od 29. července do 11. srpna," sdělil Krišica.

S oznámením dalšího víc než měsíčního odstavení výroby je poznat, jak zaměstnancům dochází trpělivost. Ve stejné situaci byli už v dubnu. Odbory proto pokračují ve stávkové pohotovosti.

"V těchto dnech probíhají intenzivní jednání o tom, jaké budou naše požadavky vůči firmě. Hlavní je zachování zaměstnanosti," sdělil deníku Aktuálně.cz Ďurčo.

Na prodej

Nejistotu by mohlo zahnat převzetí vítkovického Evrazu novým majitelem. Odbory proto apelují na co nejrychlejší prodej společnosti.

"Současný stav prodeje je takový, že stále probíhá vyhodnocování nabídek potenciálních kupců," nepřichází s potěšující informací Krišica.

Zatím není jasné, kolika zaměstnanců z celkového počtu 300 se červencová odstávka ocelárny dotkne. Někteří z pracovníků mohou mít například dovolenou, část z nich bude podle Ďurča využita v rámci ostatních provozů. "Ti, pro které nebude práce, zpravidla dostávají 80 procent platu. O kolik lidí se bude jednat, ale zatím zjišťujeme," říká Ďurčo.

Kdo přesně se o podnik s celkem 1200 zaměstnanci uchází, není jasné. Nejčastěji padá v této souvislosti jméno Alexeje Mordašova, majitele ruské ocelářské jedničky Severstal, jde ale jen o čisté spekulace. Evraz podle dostupných informací jednal o prodeji také se společností ArcelorMittal Ostrava, která vítkovické ocelárně dodává surové železo, jednání ale zkrachovala hned na počátku.

 

Právě se děje

Další zprávy