Vedení OKD bude dál tlačit na snížení platů

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
6. 6. 2013 16:00
Deník Insider zveřejnil rozhovor s ředitelem důlní společnosti OKD Jánem Fabiánem
Ján Fabián, ředitel OKD.
Ján Fabián, ředitel OKD. | Foto: OKD

Ostrava - Ostravský týdeník Horník, podnikové noviny zaměstnanců důlní firmy OKD, vyšel 23. května poprvé hubenější o čtyři strany - čtenáři tu nenašli zábavné rubriky či křížovky. Deník Insider tímto konstatováním uvádí rozhovor s ředitelem OKD Jánem Fabiánem o úsporách ve firmě.

Vedení OKD bojuje s rekordními ztrátami a má za úkol ušetřit celkem 2,5 miliardy korun.

Firma chce o deset procent snížit platy, o půlmiliardu seškrtala investice, sto milionů chce ušetřit na administrativě, rychle chce rozprodat zásoby energetického uhlí za 400 milionů korun. Vedení dokonce opouští své tradiční sídlo - honosnou budovu na Prokešově náměstí v centru města, kde těžaři sídlili od roku 1940.

Minulý týden se šéfům firmy nepodařilo s odbory dojednat zrušení prázdninových a vánočních prémií, které mělo kýžený desetiprocentní pokles mzdových nákladů přinést. Ředitel OKD Ján Fabián to podle výroků v rozhovoru pro deníky Insider a Aktuálně.cz nepovažuje za definitivní prohru.

Jak chcete dosáhnout plánové úspory mzdových nákladů do konce tohoto roku, když odbory seškrtání pololetních prémií smetly ze stolu?

My jsme s odbory jednali zatím pouze o příspěvku na dovolenou. Na ten měli zaměstnanci podle původní a stále platné kolektivní smlouvy nárok v červnu, my jsme dohodli jeho rozdělení do dvou splátek a pozdější vyplacení. O všem ostatním - příspěvcích na Vánoce nebo zcela nové kolektivní smlouvě - budeme teprve jednat. Pozice OKD bude taková, že by výsledky jednání měly být ve shodě s úspornými opatřeními, která jsme v polovině května představili. Stejně tak jsme už začali pracovat na dalších úsporách, zejména v oblasti provozu, investic, administrativy a režijních nákladů, abychom avizovaný plán úspor dodrželi.

Důl Paskov.
Důl Paskov. | Foto: NWR

Jaké další úspory jsou na cestě?

Zvažujeme, jak se postavit k celému projektu rozvoje regionu do budoucna, protože právě s tím jsou spojeny největší investiční náklady. Rozhodně nebudeme omezovat investice týkající se zvyšování bezpečnosti v dolech. Ale velmi citlivě se budeme dívat na rozvojové projekty, protože právě ty nám zajišťují dlouhodobou udržitelnost. Už jsme ale rozhodli, že pozastavíme prohlubování jámy v lokalitě ČSA Dolu Karviná. Projekt rozvoje tohoto dolu uskutečníme v omezenějším rozsahu.

Nadále počítáme s těžbou pod karvinskou lokalitou Staré Město a pod orlovskou osadou Výhoda, nepůjdeme ale pod průmyslovou zónu Karviná Nové Pole. Přihlíželi jsme ke třem aspektům - tedy k ekonomice, životnímu prostředí i k postoji města Karviná. Na straně investičních nákladů letos počítáme s úsporou asi 500 milionů korun, v tom je zahrnuta i úspora v nákupech strojů a zařízení apod. Celý balík opatření, který zahrnuje další úspory na straně provozních nákladů, optimalizaci obchodních pohledávek a závazků i snížení zásob převážně energetického uhlí, by měl firmě do konce roku přinést zhruba 2,5 miliardy korun.

Je rozhodnutí o neprohlubování dolu ČSA definitivní, takže tu o zásoby uhlí přicházíte nevratně, nebo bude možné se k původnímu plánu vrátit, pokud se těžba začne opět vyplácet?

Část zásob nám zůstane zasterilizovaná pod zemí. Ale k původní podobě tohoto projektu se můžeme jednou vrátit. Nejde o nezvratný proces, jakým bylo například zatopení nevytěžených ostravských dolů v 90. letech.

O jakou část zásob na Karvinsku takto přijdete?

Rozvojový projekt lokality ČSA Dolu Karviná nám měl v maximální variantě přinést asi 30 milionů tun převážně koksovatelného uhlí, kvůli rozhodnutí netěžit pod samotnou průmyslovou zónou přijdeme podle našich současných odhadů nenávratně o čtyři či pět milionů tun z našich zásob.

BYZNYS v deníku Insider

Čtěte obsáhlý rozhovor s ředitelem Fabianem v deníku Insider: co se v OKD stane, pokud se trh nezačne zvedat, jaké doly se budou slučovat, jaká bude nová struktura OKD.  Jak velký zájem je o koksovny nabízené k prodeji nabízené mateřskou NWR?

 

Právě se děje

Další zprávy