S daněmi nespěchejte, vzkazuje zatopeným firmám vláda

ČTK ČTK
6. 6. 2013 11:37
Podnikatelé postižení povodní mají odložen doplatek daně z příjmu za rok 2012
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Sandra Štefaniková

Praha - Podnikatelé postižení povodní mají odložen doplatek daně z příjmu za rok 2012. Řekl to mluvčí vlády Jan Hrubeš. "Nebudou také muset od 30. června do odvolání platit zálohy na rok 2013 bez nutnosti sankcí a penále," dodal.

"V rámci vládní pomoci podnikatelům, které zasáhla povodeň, se odkládá povinnost zaplatit do 15. června doplatky na daň z příjmu za rok 2012 a rovněž se pak od 30. června do odvolání ruší povinnost platit zálohy na rok 2013 bez nutnosti sankcí a penále," sdělil Hrubeš. Další informace podle něj poskytne v blízké době ministerstvo financí.

Česká finanční správa už ve středu oznámila, že v případě nutnosti prodlouží postiženým povodní lhůtu k podání daňového přiznání a může posečkat s výběrem daně z příjmu. Firmy i fyzické osoby postižené povodněmi budou osvobozeny od správních poplatků souvisejících s daňovým řízením.

Finanční správa také oznámila, že obce mohou při řešení záplav vydat vyhlášku, kterou zcela nebo částečně osvobodí postižené od povinnosti platit daň z nemovitosti, a to až na pět let.

Velká voda tento týden zpustošila části povodí Vltavy a Labe. Hladiny řek v ČR nyní už většinou klesají, Labe v Ústí a Děčíně již dosáhlo vrcholu na úrovni téměř 11 metrů. Snížil se počet úseků řek na nejvyšším povodňovém stupni, stav extrémního ohrožení trvá už jen na Kamenici ve Hřensku.

Vláda už na počátku povodně rozhodla o uvolnění 300 milionů korun pro starosty a samosprávy na první platby spojené protipovodňovými opatřeními. Na opravy silnic a železnic je od středy vyčleněno celkem 3,3 miliardy korun.

Nyní se začínají sčítat škody a kabinet je podle premiéra Petra Nečase (ODS) připraven vyčlenit i další peníze. Vláda chce také dosáhnout na prostředky z evropského Fondu solidarity, žádat o ně hodlá společně s Německem a Rakouskem, které velká voda také zasáhla.

Povodně 2013: Letecké záběry zatopených oblastí Česka

 

Právě se děje

Další zprávy