Voda stopla továrnu v nejhorší čas. Jance mizí miliony

Radek Pecák Radek Pecák
7. 6. 2013 6:47
V radotínské firmě měli metr vody, před jedenácti lety to byly tři
Zaplavená výrobní hala.
Zaplavená výrobní hala. | Foto: Radek Pecák

Praha - Až neobvykle klidně působí Filip Eisenreich při rozhovoru s redaktorem online deníku Aktuálně.cz. Přitom dva průmyslové podniky sídlící v areálu Janka Radotín, v jejichž čele Eisenreich stojí, patří k nejvíce zasaženým současnou povodní.

"Už v pátek jsme měli nějaké informace, že se něco chystá. V sobotu již byl vyhlášen druhý stupeň. V Jance Engineering, což je z hlediska počtu zaměstnanců menší firma, se v sobotu nevyrábí. V Lloyd Coils Europe skončila výroba v tamějším nepřetržitém provozu nuceně v sobotu o půlnoci. To již byl vyhlášen třetí stupeň povodňového nebezpečí," vzpomíná Eisenreich, jednatel těchto společností.

O víkendu už řada zaměstnanců pomáhala odvézt hotové výrobky do bezpečí, případně je v halách vyzvedla do výšky. "Sehnali jsme si již dopředu čerpadla, protože už z doby před jedenácti lety máme zkušenost, jak se po povodni obtížně shání," říká Eisenreich.

Suchou nohou se ve středu nikdo do výrobních hal v Jance Radotín nedostal.
Suchou nohou se ve středu nikdo do výrobních hal v Jance Radotín nedostal. | Foto: Radek Pecák

V pondělí pak už policie všechny lidi z areálu vyhnala. Až ve středu, kdy voda začala klesat, mohli vedoucí pracovníci přijít zkontrolovat stav.

Letos metr, minule tři

"Nakonec byla povodeň výrazně menší než před jedenácti lety. Tehdy jsme měli v halách skoro tři metry vody, teď to byl zhruba metr," porovnává Eisenreich. Ukazuje na stopy po vodě, jasně patrné na vnějších i venkovních zdech budov.

Odhadovat výši škod zatím nechce. "Opravdu nevíme, které stroje budou použitelné, u kterých bude stačit menší oprava a které bude nutné nahradit. Také dlouho potrvá, než uděláme soupis škod na hotových a rozpracovaných výrobcích," vysvětluje Eisenreich.

Ve středu odpoledne byla na suchu jen vrátnice, všude jinde se ještě rozlévala kalná voda ve výšce od několika centimetrů do několika decimetrů.

Hotové ventilátory. Jeden přežil, druhý nikoli.
Hotové ventilátory. Jeden přežil, druhý nikoli. | Foto: Radek Pecák

Kam šlápneme, tam se zvíří jemné blátíčko. "To nic není, při minulé velké povodni tady bylo bláta několik centimetrů," říkají zaměstnanci, kteří již z hal začínají vystěhovávat rozpracované díly. Teď je musí kousek po kousku důsledně omýt a očistit.

U vrátnice se právě začíná připravovat místo na omývání. Zaparkovaná auta, včetně těch, která patří členům nejvyššího vedení, musí pryč. Zrovna sem přivezli elektrocentrálu a tři pracovníci se snaží zprovoznit vysokotlakou myčku. Elektrocentrál i myček ještě v dalších hodinách a dnech podstatně přibude.

Záleželo na centimetrech

V halách je vidět, že záchranu dělilo od zkázy jen několik centimetrů. Zatímco na jeden z hotových ventilátorů, vyzvednutý na stůl do výšky něco málo přes metr, voda nedosáhla, na druhý, který je těsně vedle, ale na stole o zhruba deset centimetrů nižším, je špína z povodňové vody usazena i na elektromotoru - ten tak nebude možné použít.

Po opadnutí vody zůstane na všem potah jemného blátíčka.
Po opadnutí vody zůstane na všem potah jemného blátíčka. | Foto: Radek Pecák

Svářecí agregáty, srovnané v hale o pár desítek metrů dál, byly naštěstí umístěny do správné výšky.

Štěstím v neštěstí při současné povodni byl pro Janku fakt, že voda z Berounky tentokrát v Radotíně nepřekročila silnici, která vede do centra Radotína a tvoří jakousi hráz. Veškerá voda, která v areálu byla a dosud zůstává, se tam dostala kanalizací.

"To je právě věc, o které nyní přemýšlíme. Nějaká velká protipovodňová opatření speciálně pro náš areál si dovolit nemůžeme, ale vyhodnotíme, zda by nebylo vhodné instalovat do kanalizačních šachet klapky, které by zabránily vodě pronikat opačným směrem, než je obvyklé," říká Eisenreich.

Šéf firmy je rád, že se po minulé povodni podařilo sjednat pojistku. "I když byla hodně drahá," dodává s výmluvným úsměvem. Jak zareaguje pojišťovna teď, zatím neví.

Bez holínek to v areálu ještě ve středu nešlo
Bez holínek to v areálu ještě ve středu nešlo | Foto: Radek Pecák

Nikdo si ještě netroufá odhadnout, jak dlouho potrvá obnovení výroby. Ve čtvrtek ráno přijdou zaměstnanci a začne se s úklidem.

Výroba jela naplno, obnova bude dlouhá

Každý den, kdy se nevyrábí, stojí podle Eisenreicha obě firmy dohromady na ušlých tržbách kolem tří až pěti milionů korun.

Trochu více času uspokojit zákazníky čekající na objednané zboží mají ve společnosti Janka Engineering dodávající velké klimatizační celky, vzduchotechniku a ventilátory. I tady se ale musí vše vyjednat a najít pro obě strany přijatelné náhradní řešení. Přesto je jasné, že část zákazníků čekat nebude a raději výrobek koupí u konkurence. "Právě teď je pro nás hlavní sezona," vysvětluje Eisenreich. Firma zaměstnávající 180 lidí dosud fungovala bez problémů.

Už se začíná se stěhováním materiálu na mycí místo
Už se začíná se stěhováním materiálu na mycí místo | Foto: Radek Pecák

Horší situace je ve firmě Lloyd Coils Europe dodávající výměníkové jednotky pro výrobce klimatizací po celé Evropě. "Zásobu určitých hotových výrobků na zhruba čtrnáct dní v řádu zhruba 50 milionů korun máme v Hostivici, mimo záplavové území, v takzvaném bezpečnostním skladu. Ale pochopitelně tam není všechno a pro všechny," říká Eisenreich. Společnost zaměstnává 330 lidí.

Vedení firmy už teď ví, že při obnovení výroby bude muset hodně improvizovat. "Při minulé povodni v roce 2002 jsme první výrobky zkompletovali po zhruba šesti týdnech, kompletní obnova byla hotova až po půl roce. Teď doufám, že to půjde rychleji, i proto, že povodeň byla přece jen menší," věří Eisenreich.

Foto: Tak vypadá povodeň v Praze a okolí z výšky

V Libni se uklízelo. Chuchle a část Zbraslavi jsou stále pod vodou:

 

 

Právě se děje

Další zprávy