Tržby v maloobchodě stále nerostou. Vývoj je nejistý

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
5. 6. 2013 9:25
ČSÚ: K obratu pomohl také vyšší počet pracovních dní
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha  - Maloobchodní tržby v Česku po pěti poklesech v řadě stouply. Vyplývá to z čerstvých dat Českého statistického úřadu. V dubnu se bez sezonního očistění meziročně zvýšily o 1,5 procenta po březnovém revidovaném propadu o 3,5 procenta.

K meziročnímu zvýšení tržeb přispěl vývoj v motoristickém segmentu, prodej nepotravinářského zboží a také vyšší počet pracovních dní.

Po očištění o sezonní vlivy tržby v maloobchodě klesly v dubnu reálně meziměsíčně o 1,6 procenta a meziročně očištěné o vliv počtu pracovních dní se snížily o 0,2 procenta. Letošní duben měl o jeden pracovní den více než loňský.

Hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka nejásá, ale ani nesmutní:  "Výsledek bych hodnotil velmi střízlivě a i z hlediska trhu neutrálně," říká.

"Meziroční údaj byl významně ovlivněn nízkou srovnávací základnou z loňského dubna, kterému navíc oproti letošku chyběl jeden pracovní den. Meziměsíční pokles o 1,6 % opravdu není důvod k jásotu, ale na druhou stranu by to nemělo být za současné situace jako zklamání. Za celý rok nadále čekáme mírný celoroční pokles maloobchodních tržeb o 0,6 %," vysvětluje Brožka. 


 

 

Právě se děje

Další zprávy