Nezlobte se, ale máme plno. Krumlov povstává z povodní

Vojtěch Marek Kateřina Vokurková Vojtěch Marek, Kateřina Vokurková
6. 6. 2013 11:09
Reportáž z Českého Krumlova. Škody jsou oproti roku 2002 "jen" třetinové
Český Krumlov, 4. června 2013.
Český Krumlov, 4. června 2013. | Foto: Vojtěch Marek

Český Krumlov - Komunikace jsou v zásadě sjízdné, v ulicích centra města vidíme obvyklý ruch běžný pro jakýkoli deštivý den. Vltava víceméně zůstává ve svém korytu. Na některých březích je patrné, že se tudy přehnala velká voda.

Český Krumlov, perla jižních Čech, v úterý 4. června naštěstí nepřipomínal katastrofický film. Povodeň, která napáchala značné škody u mnoha tuzemských řek, tady letos jen vzdáleně připomněla hrozivé léto roku 2002. V neděli to prý bylo horší.

Letošní povodňová vlna se přímo v Českém Krumlově dotkla jen domů v bezprostřední blízkosti řeky. Zatopeny jsou například terasy některých restaurací, domy trápí i spodní voda ve sklepích. Ulice ale tentokrát zůstaly ušetřeny. Úrovně roku 2002, která je stále patrná na zdivu mnoha domů, voda letos zdaleka nedosáhla.

Někteří majitelé domů u řeky vynášejí věci ze sklepů a odčerpávají vodu. Vše evidentně, poučeni povodněmi před jedenácti lety, zvládají.

Důkazem relativně klidné situace je starší muž, který nás při pochůzce městem žádá o drobné. „Hledám tu práci. Chtěl jsem pomoci s následky povodně, ale nikdo zatím pomoc nepotřebuje. Prý až voda úplně opadne a začne se rekonstruovat," říká posmutněle.

Čekali jsme vylidněný Krumlov, ale turisty velká voda od návštěvy města neodradila. Stejně jako jindy se nejfrekventovanějšími místy musíme prodírat. Vedle památek mají hosté navíc o jedno lákadlo pro objektivy fotoaparátů navíc - silný proud Vltavy pod zámkem.

„Nezlobte se, ale máme úplně plno," odmítá číšník jedné z vyhlášených restaurací žádost o rozhovor.

Podívejte se, jak to teď vypadá v Českém Krumlově:

Třetinové škody oproti roku 2002

Lehce po poledni se na krumlovském městském úřadu, kam je situován krizový štáb, setkáváme s místostarostkou města Jitkou Zikmundovou. „Pan starosta je v současné době v terénu," říká omluvně.

Na štábu panuje klid a soustředěnost. „Jsme již poučeni z roku 2002. Navíc situace už není tak vyhrocená, jako byla ještě v neděli," vysvětluje Zikmundová.

Po letních povodních před jedenácti lety evidovalo město škody ve výši zhruba 380 milionů korun. Letos to bude podle prvních hrubých odhadů třetina této částky.

Nikdo z města a okolí letos nemusel být ani v těch nejhorších hodinách evakuován. Jen centrum bylo kvůli uzavření kolektoru v pondělí na několik hodin odpojeno od proudu a od dodávek zemního plynu.

Ne Vltava, ale Polečnice

„Tentokrát to nebyla Vltava, ale říčka Polečnice, která napáchala nejvíce škod," přibíhá na krizový štáb z terénu starosta Českého Krumlova Dalibor Carda. Nad mapou nám ukazuje zhruba dvouapůlkilometrový úsek, kudy říčka před vtokem do Vltavy protéká.

"Polečnice se obtáčí kolem Chvalšinské ulice, která je vstupní cestou do Českého Krumlova směrem od Lipna. Protéká chatovou osadou, sportovním areálem a přímo ve městě Jelení zahradou. Do Vltavy se vlévá v blízkosti Porákova mostu," ukazuje starosta.

„Břehy jsou nyní strhané a podemleté. Řeka zatopila i jeden dům v zahrádkářské kolonii," dodává. Podle něj se voda z Polečnice v neděli dostala až k benzinové pumpě Agip a zatopila vstupní areál Madety, sklady firmy ČEVAK a areál tuhodolů. Nyní se už v těchto objektech uklízí.

Dozvídáme se, že právě na Polečnici nebylo v minulých letech možné realizovat protipovodňová opatření. Důvodem je kamenný oblouk renesančního mostku, který Památkářská obec českokrumlovská nechce vyjmout ze statutu kulturní památky.

„Značné škody evidují také továrny v průmyslové části Krumlova. Tam není příčinou rozvodněná Vltava, ale srážky, které stekly z Kleti," dodává starosta města.

Výlet ani dovolenou nerušte

Přestože Český Krumlov nastartoval sezonu poněkud netradičně, představitelé města ubezpečují, že nic nebrání tomu, aby se plně rozjela.

„Snad ne ani savo, ale turisté nám teď pomůžou," říká Zikmundová. "Informujte prosím o tom, že většina ubytovacích zařízení a vše pro kulturní a turistický život funguje," nabádá novináře.

Okamžitě dodává, že už následující víkend se má v Českém Krumlově uskutečnit fotofestival, bez omezení mají proběhnout také Slavnosti pětilisté růže i Mezinárodní hudební festival (na přelomu července a srpna). V provozu bude i otáčivé hlediště.

Starosta a místostarostka mapují průběh velké vody.
Starosta a místostarostka mapují průběh velké vody. | Foto: Vojtěch Marek

Podobně optimističtí jsou také v informačním centru na náměstí. „V posledních dnech jsme zaznamenali řadu dotazů ze strany cestovních kanceláří a turistů na situaci ve městě. Říkáme jim, že mohou bez obav přijet," říká jedna z pracovnic centra.

Počty lidí, kteří centrum v posledních dnech přímo navštívili, se podle ní příliš neliší oproti stejným dnům loňského roku. Více jich není spíše kvůli chladnému a deštivému počasí, ne kvůli obavám z povodní.

Lidé si ale letos neužijí sportovní areál nedaleko centra města. Zde si zařádila právě říčka Polečnice. Voda také prošla novým parkem v Jelení zahradě. To, že šlo o park, vzdáleně připomínají lampy a pod trsy trávy vykukující lavičky.

„Park jsme měli oficiálně otevřít na konci června," říká s lítostí místostarostka Zikmundová. Investice do systému cestiček představovala zhruba 10 milionů korun, osmdesát procent šlo z fondů Evropské unie.

Vodáci si musejí počkat

Velké varování ale nadále platí pro odvážlivce, kteří by se chtěli vrhnout na lodích do vln stále rozbouřené Vltavy. „Včera jsme obdrželi hlášení, že někdo chce sjíždět Vltavu," kroutí hlavou Zikmundová a úpěnlivě prosí, aby byli vodáci zodpovědní a na řeku se zatím nepouštěli.

V této osvětě pomáhá městu i Sdružení půjčoven lodí na Vltavě, které se rozhodlo po dobu vyhlášení povodňových stupňů lodě nepůjčovat.

"Povodňový stav bude trvat nejméně čtrnáct dní, dokud bude vodní nádrž Lipno vypouštět 100 metrů krychlových vody za sekundu," upřesňuje starosta Českého Krumlova Dalibor Carda.

Telefonicky se spojujeme také s předsedou sdružení půjčoven Radkem Šťovíčkem. Toto opatření pokládá za nezbytné, přesto jej ale trápí ztráty na tržbách. „Ty za všechny naše členy odhadujeme na zhruba sto tisíc korun," snaží se odhadnout výši. Podle něj musely půjčovny zrušit řadu objednávek, problémy mají také kempy.

Podle Šťovíčka bude Vltava pro rafty sjízdná až průtok klesne pod 50 metrů krychlových za sekundu. Kánoe začnou půjčovny nabízet až bude průtuk ještě mírnější.

„My jsme vodou zasaženi nebyli a jsme v provozu. Musíme o tom ale nějak dát vědět lidem," stěžuje si na nedostatek poptávky v posledních dnech majitelka jednoho z krumlovských kempů.

Naopak provozovatelé ubytovacích zařízení, kteří nejsou v bezprostřední blízkosti Vltavy, se o úbytek zákazníků nebojí. „My jsme plní a nikdo objednávku zatím nezrušil," říká majitelka penzionu Za Skalami Marie Pouchová. Její penzion leží v odlehlejší části města.

Zatopená terasa Krumlovského mlýna.
Zatopená terasa Krumlovského mlýna. | Foto: Vojtěch Marek

Ochrana měla být do konce června

Smutný pohled je z oken vyhlášené restaurace Krumlovský mlýn. Ta je jednou z těch, kterým se letošní velká voda nevyhnula. Ani letos se návštěvníci nepokochají výhledem na řeku a nad ní se tyčící zámek. Několik let hyzdily výhled práce na protipovodňových opatřeních, nyní je terasa pod vodou.

„Protipovodňová opatření měla být hotová na konci června," stěžuje si majitel Krumlovského mlýna Marek Šimon s tím, že uzavření terasy pro restauraci znamená značný úbytek zákazníků.

Povodně v roce 2002 stály Krumlovský mlýn podle Šimona sedm milionů korun. Jaké budou letošní škody, bude jasné až po opadnutí vody. Každopádně je poškozena i vodní elektrárna, která pro restauraci vyrábí elektrickou energii. Marek Šimon se obává, že jej pojišťovna kvůli opakované záplavě znovu nepojistí.

„Právě jez u Krumlovského mlýna měl být třetí etapou protipovodňových opatření, která si celkem vyžádala finanční náklady ve výši 100 milionů korun. Následovat měla i čtvrtá a pátá etapa. „Vůbec si netroufáme odhadnout, co uvidíme, až opadne voda," říká místostarostka Zikmundová a dodává, že se práce kvůli letošním záplavám každopádně prodlouží.

Podívejte se, jak to teď vypadá v Českém Krumlově:

Letecké záběry zatopených oblastí České republiky:

 

Právě se děje

Další zprávy