ERÚ: Podpora fotovoltaiky a bioplynových stanic skončí

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
31. 5. 2013 16:38
Oba zdroje již předloni překročily limit stanovený Národním akčním plánem pro rok 2013
Foto: CZEHPO

Praha - Nové solární elektrárny a bioplynové stanice, které budou uvedeny do provozu po 1. lednu 2014, budou bez provozní podpory. Informoval o tom v pátek Energetický regulační úřad (ERÚ). Oba zdroje podle něj již předloni překročily limit výroby, stanovený Národním akčním plánem pro rok 2013.

„Bylo dosaženo zákonné podmínky, která úřadu stanovuje povinnost nevypsat podporu. Vnímáme to jako pozitivní zprávu pro spotřebitele a konečné zákazníky," říká k rozhodnutí úřadu Martin Laštůvka, místopředseda ERÚ pro oblast podporovaných zdrojů energie.

Podle údajů ERÚ vyprodukovaly v roce 2011 fotovoltaické elektrárny 2 182 GWh elektřiny, přičemž Národní akční plán pro rok 2013 stanovil limit 2 167 GWh. V případě bioplynových stanic byl limit překročen o 16 GWh na 933 GWh.

ERÚ se nehodlá spokojit s ukončením podpory pouze pro tyto zdroje. V rámci malé novely energetického zákona chce stopnout podporu pro veškeré obnovitelné zdroje. "Pokud nebude malá novela schválena, můžeme se dočkat stejného boomu jako u fotovoltaických elektráren také v případě biometanu," varuje mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Samotní solárníci vítají, že rozhodnutí ERÚ zbaví koncové odběratele elektřiny další finanční zátěže. Přesto se ale podpory nechtějí úplně vzdát. Po vzoru některých zahraničních zemí, jako je Itálie, Francie, Dánsko nebo některých států USA chtějí úřadu navrhnout nefinanční podporu fotovoltaických zdrojů prostřednictvím takzvaného net-metteringu.

„Jde o nefinanční podporu, která by majitelům fotovoltaických elektráren umožnila dodávat přebytečnou vyrobenou elektřinu do sítě. V případě nedostatku elektřiny, například v noci, by pak mohli odebrat potřebnou elektřinu ze sítě," říká k alternativnímu způsobu podpory Martin Sedlák, ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost.

Pro majitele střešních solárních instalací by to tak znamenalo speciální tarif, který by se vypočítal rozdílem odebrané elektřiny a dodané elektřiny do sítě. Stejně tak distribuční poplatek by byl nižší.

Podporu pro některé, zejména malé bioplynové stanice navrhuje aliance zachovat. "Podpora bioplynových stanice je významný impuls pro zemědělce. Kromě odpadů z živočišné a zemědělské produkce využívají i tříděnou biosložku komunálního odpadu. Ušetří se tak za skládkování a výstavbu spaloven," nabádá k ponechání podpory pro bioplynové stanice předseda Aliance pro energetickou soběstačnost Pavel Šich.

 

Právě se děje

Další zprávy