Vedení OKD ustoupilo odborům. Příplatky zůstanou

ČTK ČTK
31. 5. 2013 12:58
Vedení OKD se dohodlo s odbory na kolektivní smlouvě. Příplatek na dovolenou zůstane
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Stonava (Karvinsko) - Odboráři se v pátek po složitých vyjednáváních dohodli s vedením těžební společnosti OKD na nové kolektivní smlouvě. Firma tak přistoupila na úterní kompromisní návrh odborů.

Příplatky, o které se vedl boj, zaměstnanci dostanou, ale později a rozdělené na dvě části. Informoval o tom mluvčí OKD Vladislav Sobol.

Kolektivní smlouvu zástupci odborů a vedení firmy podepíší příští týden.

Kvůli složité ekonomické situaci připravuje společnost OKD úsporná opatření. Zrušení příplatků na dovolenou a Vánoce mělo být jedním z nich. Odboráři to odmítali. Příplatky na dovolenou činí čtrnáctinásobek denní mzdy a zaměstnanci je měli dostat ve výplatě za květen.

Podle páteční dohody se příplatky na dovolenou rozdělí na dvě části. První, osminásobek denní mzdy, ale nanejvýš 10 tisíc korun, dostanou zaměstnanci na začátku července, zbytek na podzim. Mzdy tak letos zůstanou zaměstnancům OKD na současné úrovni.

"Za dané situace je to velmi dobrý kompromis. Zaměstnanci nepřijdou o příplatky, jenom je budou mít posunuté. Pro nás je důležité, že je to vázané podpisem kolektivní smlouvy na roky 2013 až 2017. Měli bychom ji podepsat zkraje příštího týdne," okomentoval výsledek vyjednávání předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Na "velké" kolektivní smlouvě, jejíž platnost se prodlužuje ze tří na pět let, se odboráři s vedením firmy po několikaměsíčním vyjednávání dohodli už v dubnu. Jednání se pak ale zadrhla na mzdách. Pátečního jednání se kromě vyjednávačů zúčastnilo i 150 zástupců ze všech šachet.

"Snažili jsme se s odboráři dohodnout tak, aby byl zachován sociální smír, protože tato situace se netýká jen OKD," řekl Sobol. Zrušením příplatků chtěla firma uspořit přibližně 350 milionů korun. Teď je podle mluvčího musí ušetřit jinde. "Vedení společnosti bude hledat jiné řešení. Závisí na tom doslova přežití firmy," řekl Sobol.

V rámci celé personální oblasti potřebuje OKD uspořit 750 milionů korun.

Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem OKD, se v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (asi dvě miliardy korun). Ve stejném období loňského roku měla čistý zisk šest milionů eur. Společnost kvůli slabším hospodářským výsledkům mimo jiné snižuje o deset procent platy 544 zaměstnancům, kteří mají smluvní mzdy, hodlá propouštět v administrativě a mezi agenturním personálem. Součástí úsporného plánu je také prodej ostravské společnosti OKK Koksovny.

 

Právě se děje

Další zprávy