Babiš opustil věřitelské výbory krachujících firem Less

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
24. 5. 2013 21:00
Výbory hájí hlavně zájmy věřitelských bank, řekl zástupce Agrofertu
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Schůze věřitelů krachující skupiny Less potvrdila vážný rozkol mezi největšími věřiteli a Janem Mičánkem, majitelem insolventních firem Less &Forest, Less&Timber a jejich holdingové matky Less.

"Na (čtvrteční) schůzi se odehrávala ostrá výměna názorů, takže si soudce nakonec vzal stranou představitele hlavních věřitelských bank i dlužníka a vysvětloval jim, že v tak konfliktní atmosféře se rozumné řízení vést nedá," řekl deníku Aktuálně.cz jeden z přímých učastníků.

V současnosti  největší tuzemský konkurz, v němž se hraje až o šest miliard dluhů, se komplikuje. Z věřitelských výborů pilařské společnosti Less&Timber a také lesnické Less&Forest tento týden odstoupily společnosti Wotan a Agrofert Andreje Babiše, jemuž v Mičánkově skupině vázne přes 300 milionů korun z nesplacených půjček.

"Hlavním důvodem našeho odchodu je, že nám práce věřitelských výborů nepřipadá dostatečně produktivní. Výbory hájí hlavně zájmy věřitelských bank, které logicky jako největší věřitelé mají nejsilnější postavení. Menší věřitelé mají omezenější možnost prosazovat svůj pohled. Insolvenční řízení se protahuje, nechceme ztrácet čas neefektivním jednáním, máme ve skupině důležitější práci," řekl deníku Aktuálně.cz výkonný ředitel Agrofertu Josef  Mráz.

Agrofert jako možný kupující

Dalším důvodem pro odchod Babišových  zástupců z věřitelských výborů ale může být i fakt, že skupina Agrofert stále přichází  v úvahu jako jeden z možných  uchazečů o koupi Mičánkových aktiv. Zatím se alespoň neobjevil žádný jiný investor, který by o Mičánkův majetek projevil zájem. Lidé z Agrofertu jako zástupci eventuálního kupce tím pádem nemohou ve věřitelských výborech hlasovat o bodech, týkajících se příprav na prodej tohoto majetku - byli by ve střetu zájmů.

Navíc převod aktiv krachující firmy do rukou člena věřitelského výboru podléhá přísnějšímu schvalování, než když jde o zcela nezávislého investora. Agrofert si tak odchodem z věřitelských výborů může také připravovat pozici pro převzetí Mičánkova majetku. Tento motiv ale Mráz nepotvrdil: „V lesnickém oboru podnikáme a nezastíráme, že o některé  aktivity Lessu bychom mohli mít za určitých podmínek zájem. Je to ale zcela předčasná úvaha," řekl Mráz.

Agrofert se bude nepochybně rozhodovat podle toho, jak budou výběrová řízení na prodej majetku připravována a s jak velkým rizikem bude účast v nich spojena (záleží například na formě a výši kaucí, otevřenosti soutěží či výběru prodávaných aktiv). "Zdaleka nejsme rozhodnuti, že se o aktiva Lessu budeme ucházet," potvrzuje i šéf Babišovy lesnické divize Martin Mašek.

Zatím reorganizace

Všechny tři Mičánkovy zadlužené firmy mají zatím povolenou reorganizaci. Reorganizační plány měly podle původního usnesení soudu předložit do května. Plány ale stále nejsou hotové, jejich zpracování zdržují i rozpory a vzájemná nedůvěra mezi Mičánkem a bankami, a tak dlužnické firmy požádaly o tříměsíční odklad. Banky s ním souhlasí. Přesto je po čtvrteční schůzi pravděpodobné, že holdingová firma Less reorganizaci neudrží a soud ji pošle do standardního konkurzu.

"Pilařská dcera Less & Timber, stejně jako lesnická Less & Forest, budou moci v reorganizaci pokračovat," uvedl jeden  z účastníků věřitelské schůze. V případě Less & Forest už soud o prodloužení lhůty k přípravě reorganizace o dalších 120 dnů rozhodl, u Less& TImber se stejný verdikt čeká.

Pokud by v konkurzu skončila jen mateřská holdingová firma Less, nemělo by to na praktický průběh celého řízení mít zásadní vliv. Less nedrží velký zpeněžitelný majetek, nemá vlastní výrobu, poskytuje pouze služby dceřiným firmám. Při jeho konkurzu by manažerské pravomoci v Lessu přešly na insolvenční správkyni. Dceřiných výrobních firem, jejich zaměstnanců a obchodních partnerů by se ale taková změna prakticky nedotkla.

 

Právě se děje

Další zprávy