Věřitelé Lessu se sejdou, banky pustily peníze pro pily

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
22. 5. 2013 19:40
O dalším průběhu jednoho z největších tuzemských konkurzů se bude rozhodovat tento týden
Foto: Karel Toman

Praha - Majitel krachující dřevařsko-lesnické skupiny Less Jan Mičánek dostal od bank víc času na přípravu reorganizačního plánu.

Původně měl předložit svou představu oddlužení Lessu v květnu, věřitelské výbory mu ale daly další tři měsíce k dobru - do září.
Mičánek má tak sice větší šanci vyhnout se bankrotu, nebude mu to ale moc platné, píše v středečním vydání deník Insider. Na rozprodej majetku svých zadlužených firem má čím dál menší vliv. Banky, především Citibank, jíž v Lessu vázne přes miliardu korun, stejně jako druhý největší bankovní věřitel Česká spořitelna, se snaží reorganizaci tvrdě kontrolovat.

O dalším průběhu jednoho z největších tuzemských konkurzů se bude rozhodovat tento týden. Ve čtvrtek se sejdou schůze věřitelů jednotlivých insolventních firem Lessu.

Mičánek už musel kývnout na to, že mu do jeho nejcennější dcery Less & Timber poslaly banky vlastního krizového manažera.

Less & Timber se pro následující týdny vyhnul riziku, že jeho hodnota bude dál klesat. Firma, jejíž pily v Čáslavi, Dlouhé Vsi a Bohdanči se zastavily už před dvěma měsíci, se totiž chystá znovu nastartovat výrobu. Banky po dlouhém handrkování uvolily uvolnit firmě provozní kapitál, který jí blokovaly na účtech. Do výroby tak směřuje celkem 87,3 milionu korun.

"Zhruba 90 milionů donedávna blokovaných bankami už je na účtu konkurzní správkyně, která je uvolňuje postupně na nákup materiálu. Pily Less & Timber by se měly znovu rozjet v červnu," cituje Insider mluvčího Lessu Karla Samce.

BYZNYS v deníku Insider:

Úspěch celého procesu záleží na tom, zda se podaří najít investory, kteří by za slušnou cenu koupili hlavní aktiva Mičánkova impéria. Kdo se snaží získat krachující Less? - čtěte v Insideru

 

Právě se děje

Další zprávy