Miliardář Komárek přišel o vliv v plzeňských hutích

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
22. 5. 2013 12:25
Krachující Pilsen Steel bude nově plně financovat ruská Vněšekonombank
Foto: ČTK

Plzeň - Ruská Vněšekonombank (VEB) plně převezme financování společnosti Pilsen Steel Igora Šamise, která prochází insolvenčním řízením.

"Včera (v úterý) byly podepsány právní dokumenty, podle nichž VEB do konce roku poskytne Pilsen Steel pracovní kapitál ve výši 266 milionů korun. Skupina KKCG z financování Pilsen Steel odchází a plně postupuje VEB svou dosavadní pozici," řekl deníku Aktuálně.cz jeden z ruských účastníků jednání. Později transakci potvrdila v prohlášení i samotná Pilsen Steel.

Celkově je VEB připravena investovat do dalšího rozvoje společnosti částku přesahující 900 milionů korun.

Zdroj blízký transakci uvedl, že KKCG zcela vystupuje z provozního financování Pilsen Steel. "Je to ale přátelský rozchod, jisté obchodní vztahy s KKCG zůstanou i nadále zachovány," říká.

Mluvčí KKCG Daniel Plovajko označil zmíněnou dohodu za to nejlepší řešení pro další budoucnost Pilsen Steel. "Působení investiční skupiny KKCG v insolvenčním řízení Pilsen Steel je považováno za velmi úspěšné. I proto jsme se dohodli na pokračování spolupráce při další revitalizaci společnosti," potvrdil Plovajko. 

Komárek přišel o vliv

Když loni na podzim podržel miliardář Karel Komárek krachující společnost a poskytl jí provozní kapitál na udržení výroby, vypadalo to jako první krok k ovládnutí plzeňského podniku. Nyní ale ztratil vliv, který jako klíčový finanční partner nad insolvenčním procesem Pilsen Steel měl.

Úvěrovou smlouvu na financování provozu uzavřela KKCG s Pilsen Steel v říjnu 2012, následně ji prodloužila do konce letošního června. V rámci prvního období měl podnik se 770 zaměstnanci získat čtvrt miliardy korun, v letošním roce pak až 430 milionů Kč.

"Vždy bylo naším primárním cílem zajistit výrobu, získat důvěru zákazníků a udržet pracovní místa pro vysoce kvalifikované zaměstnance," shrnuje působení KKCG její mluvčí Dan Plovajko.

Ovládnutí dlužníka tentokrát nevyšlo

Do úpadku se plzeňské hutě a kovárny dostaly 14. září 2012 kvůli dluhům v celkové hodnotě 6,4 miliardy korun. Polovinu této pohledávky přitom požaduje právě moskevská Vněšekonombank.

Ta se nyní stane hlavním garantem chystané reorganizace, díky níž má podnik zdárně proplout insolvencí a nespadnout do konkurzu. Věřitelům dává navíc mnohem větší naděje na uspokojení jejich pohledávek než klasický bankrot.

Komárkova skupina KKCG v minulých letech získala několik společností tak, že nejdříve firmám ochromeným dluhy poskytla kapitál na záchranu, postupně ale původní vlastníky vyšachovala a jejich aktiva plně ovládla. Je možné, že právě tato vidina donutila ruskou banku vstoupit razantně do hry.

 

Právě se děje

Další zprávy