Farma Bolka Polívky znovu ožije, navrhuje správce

Tomáš Fránek
14. 5. 2013 19:05
Za nejlepší variantu prodeje považují věřitelé dražbu celé farmy
Bolek Polívka
Bolek Polívka | Foto: ČTK

Brno - Farma Bolka Polívky by se měla po krachu znovu aspoň částečně otevřít návštěvníkům. Navrhuje to zástupce insolvenčního správce společnosti Michal Edl, který na prvním setkání věřitelů navrhl, aby se znovu otevřel hotel a restaurace.

Obnovený provoz by se týkal Tříhvězdičkového hotelu U Krále s kapacitou 65 lůžek ve 25 pokojích a restaurace U Klauna se 115 místy k sezení.

"Náklady na tento provoz jsou zhruba 800 tisíc korun, obrat 900 tisíc až milion korun. Farma z těchto činností sice generovala ztrátu, což však zapříčinily náklady, které s touto činností nesouvisely," řekl Edl.

Za nejlepší variantu považuje insolvenční správce prodej celé firmy v dražbě. Prodej musí schválit věřitelé a soud. Podle správce by se mohla farma prodávat do půl roku.

Farma je od března  uzavřena, většina zaměstnanců z firmy odešla, areál hlídá bezpečnostní agentura.

Vzhledem k nulovým finančním prostředkům Edl požádal dodavatele vody a energií, aby nepřerušily dodávky.

Zůstane jméno slavného herce?

Zatím vůbec není jasné, zda zůstane v názvu farmy jméno herce Bolka Polívky a jestli bude chtít herec spolupracovat s případným novým vlastníkem. Bez slavného jména totiž celý areál může mít výrazně nižší hodnotu.

"Věřitel Alexandr Seidl mi sdělil, že se stal vlastníkem všech okolních pozemků, které od pana Polívky koupil. Nevím, jak se pan Polívka rozhodl dále pracovat a s kým bude spolupracovat. Jestli bude nadále dělat farmě image, nebo jestli bude spolupracovat s panem Seidlem a nechají farmu zavřít a prodat za minimální cenu. Je to spekulace a nevíme, kam se bude insolvenční řízení ubírat," řekl v úterý Edl.

Polívka podle zástupců stavební firmy Kaláb už delší dobu nekomunikuje.

Pohledávky za Farmou Bolka Polívky přihlásilo přes 50 subjektů, jejich hodnota byla téměř 56,5 milionu korun. Správce zahrnul do seznamu věřitelů 40 subjektů, hodnota jejich pohledávek je 39,5 milionu korun, některé věřitele včetně samotného Polívky vyzval k doplnění.

Největší věřitelé ve výboru

Největším věřitelem je Regionální rada soudržnosti ROP Jihovýchod, která i s penále požaduje přes 20 milionů korun. Zajištěné pohledávky mají pouze tři věřitelé, a to podnikatel Alexandr Seidl (3,5 milionu korun), UniCredit Bank a Česká spořitelna (obě instituce zhruba 400 tisíc korun).

Na úterní první schůzi věřitelé zvolili věřitelský výbor. V němž jsou dva nezajištění věřitelé (Kaláb-stavební firma a Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod) a zajištěný věřitel UniCredit Bank.

Hodnota nemovitého a movitého majetku se odhaduje na 42,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy