Kellnerova vakcína proti rakovině vstoupí do další fáze

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
10. 5. 2013 16:16
V Kellnerově firmě Sotio postupuje do další etapy vývoj nového přípravku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Na veřejnosti o něm není téměř slyšet, přesto se ale medicínský projekt miliardáře Petra Kellnera slibně rozvíjí. V Kellnerově firmě Sotio postupuje do další etapy vývoj nového přípravku na léčbu rakoviny prostaty, napsal v pátečním vydání deník Insider.

Ambiciózní projekt se posouvá o kus dál k uvedení nového originálního léčiva na trh. Koncem léta spustí Sotio třetí fázi klinického testování své protirakovinné vakcíny DCVAC/PCa. Do globální klinické studie fáze III, nazvané VIABLE (zkratka vytvořená z odborného anglického popisu studie), se zapojí na 1 170 pacientů. Dvě třetiny mají být z evropských zemí, třetina z USA.

Kellnerova biomedicínská společnost kvůli chystaným testům také začala zakládat sesterské filiálky mimo Evropu. Zatím vznikly místní pobočky českého Sotia v USA, Rusku a Číně.

Jde o významný posun projektu. "Podle našich informací je dnes na světě jen osm společností, jejichž přípravky na bázi buněčné imunoterapie se propracovaly do mezinárodního klinického testování třetí fáze," citoval Insider mluvčí Sotia Jitku Tkadlecovou.

BYZNYS v deníku Insider:

Jak se vyrábí Kellnerova vakcína? A proč byla firma Sotio začleněna do struktur PPF?

 

Právě se děje

Další zprávy