Babišově Penamu klesají tržby, velkopekárnu už nechystá

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
13. 5. 2013 18:07
Pekárnám ze skupiny Agrofert Holdingu loni klesly tržby na 4,09 miliardy korun
Foto: Penam

Praha - Pekárenská společnost Penam, patřící do skupiny Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše, dosáhla v loňském roce tržeb ve výši 4,09 miliardy korun. V porovnání s rokem 2011 klesly o 3,8 procenta.

Na nižších tržbách se projevil zejména pokles v mlýnské divizi. Produkce mouky klesla z předloňských 194 600 tun na 178 900 tun.

Pekárny společnosti Penam loni zákazníkům dodaly celkem 94 300 tun pečiva, což je o 600 tun více než předloni.

Navzdory problémům na pekárenském trhu se Penam podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky loni udržel v zisku, konkrétní výsledek zatím neuvedl. V roce 2011 dosáhla síť pekáren Penam zisku 162 milionů korun, v roce 2010 to bylo 103,5 milionu a v roce 2009 pak 148 milionů.

Současnou situaci na pekárenském trhu Penam hodnotí jako nepříznivou. "Celý potravinářský segment Agrofertu má za první čtvrtletí výrazně horší výsledky oproti plánu. Velice špatně se vyvíjejí právě pekárny," řekl online deníku Aktuálně.cz majitel Agrofertu Andrej Babiš.

„Ceny pečiva nekopírují nárůst cen energií a vstupních surovin, jak je tomu u ostatních potravin," dodává Hanzelka. Připomíná, že řada pekáren na tuzemském trhu se kvůli rostoucím nákladům na energie i suroviny a tlaku supermarketů na co nejnižší odbytové ceny potýká s existenčními problémy.

Velkopekárna u Bratislavy nebude

Penamu by ke zlepšení situace mohla pomoci akvizice německých pekáren Lieken, kterou chce Agrofert dokončit v červnu. "Nabízejí se nám zajímavé synergie. V České republice budeme moci prodávat německé produkty a v Německu naopak české," doufá Babiš.

Další akvizice v této oblasti již Penam neplánuje. Ještě loni plánovala firma, která je na tuzemském pekárenském trhu druhou největší se zhruba 17procentním podílem, útok na pozici jedničky. Převzetí lídra trhu, konkurenční společnosti United Bakeries, však nakonec zkrachovalo kvůli negativnímu stanovisku slovenského antimonopolního úřadu.

V plánu už není ani uvažovaná výstavba velkopekárny u Bratislavy, která měla být náhradou za zmařenou fúzi s United Bakeries. "Nebylo by nic hloupějšího, než vstupovat na jeden z nejhorších trhů," vysvětluje Babiš.

 

Právě se děje

Další zprávy