Šmejc prozradil, kolik dostal při rozchodu s Kellnerem

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
29. 4. 2013 11:40
Šmejc: Ve 40 letech mám pocit, že je to poslední možnost, kdy mohu vybudovat něco sám
Jiří Šmejc
Jiří Šmejc | Foto: ČTK

Praha - Celkem 458 milionů eur - taková je hodnota pětiprocentního podílu ve skupině PPF, kterou Jiří Šmejc odprodal svému letitému partnerovi Petru Kellnerovi. Šmejc částku, o níž se dlouho spekuluje, oznámil na svém setkání s novináři.

Poprvé na něm vysvětloval detaily svého rozchodu s Kellnerem, k němuž se rozhodl v půli loňského roku.

Kromě hotovosti za své akcie PPF získal Šmejc na rozloučenou také 13,37 procenta ve společnosti Home Credit, jež je nejcennějším aktivem Kellnerova impéria. "Protože jsem část aktiv chtěl v penězích, abych mohl rozjet své vlastní investiční aktivity, dohodli jsme se s Petrem Kellnerem, že čtyři procenta Home Creditu koupím na úvěr od PPF. V PPF mám také nastavenou další úvěrovou linku oproti svým akciím Home Creditu. To dokazuje, že důvodem mého odchodu z Home Creditu nebyl  žádný rozkol s Petrem. Naše vztahy jsou nadále korektní a přátelské," řekl Šmejc.

Proč tedy Kellnera po letech spolupráce opouští? Jak vysvětluje, nechtěl být ve 40 letech dvojkou, byť dvojkou ve velké a respektované skupině. "Ve čtyřiceti letech mám pocit, že je to poslední možný moment, kdy mohu zkusit vybudovat něco sám, být zcela svobodný v rozhodování," říká.

Šmejc sice odchází z PPF, v Home Creditu ale jeho role naopak posílí - stal se jeho nejvyšším šéfem, který má při řízení do značné míry volnou ruku. Jak sám říká, věnuje Kellnerově finanční skupině do budoucna nejméně 80 procent své energie, zbytek pracovní kapacity mu zbývá na kormidlování vlastní, nově založené investiční skupiny Emerging Markets Capital (EMMA). "Budu se snažit investovat hlavně do retailu, jemuž nejvíc rozumím," řekl Šmejc.

Petr Kellner (na firemním snímku z dubna 2011) změnil rozložení sil v PPF, odkud
Petr Kellner (na firemním snímku z dubna 2011) změnil rozložení sil v PPF, odkud | Foto: ČTK

Šmejc chce řeckou Sazku

Šmejc v partnerství s dvěma řeckými partnery, dopravním magnátem Jorgosem Melisanidisem a firmou Helvason podnikatele Dimitrise Kopeluzose, nyní usiluje o koupi podílu v řeckém sázkovém monopolu OPAP, který prodává řecká vláda. Investiční skupina Emma Delta, jejímž prostřednictvím se Šmejc s partnery do privatizace přihlásil, za třetinový podíl nabídla podle neoficiálních informací 622 milionů eur (16,1 miliardy Kč), to ale Atény zatím neuspokojilo, vláda žádá víc.

Šmejc řekl, že by rád svůj vlastní byznys postavil na "jednom až dvou projektech velikosti OPAP".

Skupina EMMA má k dispozici stovky milionů eur, jež je do ní schopen vložit sám Šmejc, zároveň ale může získat i další řádově stejné sumy od potenciálních spoluinvestorů.

BYZNYS v placeném deníku Insider:

O Šmejcových plánech, expanzi  Home Creditu a kariérním bilancování jedné z nejvýraznějších osobností českého byznysu čtěte v odpoledním vydání deníku Insider (16:00).

 

Právě se děje

Další zprávy