Do boje o Dětmarovice vstoupil známý obchodník s uhlím

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
26. 4. 2013 16:12
Havířovská společnost Gascontrol se spojila s podnikatelem Petrem Pauknerem
Uhelná elektrárna Dětmarovice na snímku z roku 2009.
Uhelná elektrárna Dětmarovice na snímku z roku 2009. | Foto: Jan Langer

Praha - Havířovská společnost Gascontrol, favorit na koupi černouhelné elektrárny Dětmarovice od společnosti ČEZ, se k tomuto obchodu spojila s podnikatelem Petrem Pauknerem. Informuje o tom v pátečním vydání deník Insider.

Gascontrol se o Dětmarovice uchází prostřednictvím dceřiné firmy Gascontrol Power, v níž Pauknerova společnost Carbounion Bohemia koupila před několika týdny dvacetiprocentní podíl. Paukner elektrárnu dobře zná, léta patří k jejím dodavatelům uhlí. Pauknerova skupina se zhruba desetimiliardovými ročními tržbami a stamilionovými zisky je výrazně větší než Gascontrol, který v ní získává silného spojence.

"Gascontrol mne oslovil, zda bych se na obchodu s nimi nechtěl podílet. Z mého pohledu má spojení smysl, navíc výrazně zvyšuje bonitu Gascontrolu jako kupce. Takže jsme se domluvili," řekl Paukner deníkům Aktuálně.cz a Insider.

"Pana Pauknera jsme si vybrali, protože se specializuje jak na obchod s elektřinou, tak s uhlím. Obojí se pro naši akvizici hodí," vysvětlil většinový vlastník Gascontrolu Meiczyslaw Molenda.

Gascontrol za Dětmarovice nabízí 1,6 miliardy korun, což je nejvíce ze tří uchazečů, zbylých v loni zahájeném výběrovém řízení. Za málo známým Gascontrolem zůstaly v soutěži dvě velké firmy - investiční skupina BXR, většinově ovládaná Zdeňkem Bakalou, a Energetický a průmyslový holding (EPH), který se umístil jako druhý s nabídkou lehce přes miliardu korun.

ČEZ se podle dostupných informací chystá prodat Dětmarovice Gascontrolu. „Z pohledu ČEZ je to výhodný obchod. Pokud přijde někdo jiný a nabídne nám více, tak to vezmeme v úvahu. Rozhodně však elektrárnu neprodáme skupině EPH za cenu, kterou dnes nabízí," uvedl nedávno generální ředitel ČEZ Daniel Beneš pro týdeník Ekonom.

EPH podle kuloárových informací svou vlastní nabídku nehodlá nad 1,6 miliard korun Gascontrolu zvednout, čímž soutěž prakticky vzdává. Mluvčí firmy Daniel Častvaj to ale zatím odmítá potvrdit: „Běžící výběrové řízení nekomentujeme," reagoval na dotazy.

Podle zdrojů informovaných o soutěži by definitivní rozhodnutí o prodeji Dětmarovic mohlo padnout už příští týden, mluví se o úterku.

Gascontrol je firma, zaměřená především na energetickou stavařinu a služby v plynárenství, včetně prodeje. Dodává především plynárenské regulační stanice a další zařízení, vlastní několik čerpacích stanic. Tržby převyšují dvě miliardy korun, zisk v roce 2011 činil 178 milionů korun.

Většinovým majitelem Gascontrolu je zmiňovaný Molenda, čtvrtinu drží jeho dlouholetý partner František Sasyn. V obchodu se státními energetickými firmami mají zkušenost. Společnost založili už počátkem 90. let, v letech 1993 až 1997 v ní měla podíl Alena Vitásková. Dnešní šéfka Energetického regulačního úřadu byla manažerkou v té době ještě státní distribuční firmy Severomoravská plynárenská (dnes začleněna do privátní skupiny RWE Transgas). Severomoravská plynárenská pak od roku 2008 sama na pět let minoritní podíl Gascontrolu koupila.

Petr Paukner se léta věnuje obchodu s uhlím a energetickými komoditami. Začínal ve firmě Metalimex, po rozchodu s jejím majoritním vlastníkem Petrem Otavou na přelomu tisíciletí založil vlastní společnost Carbounion, jejímž je dodnes jediným majitelem.

BYZNYS v placeném deníku Insider:

Největší český obchodník s uhlím Paukner má zálusk na dvě velká sousta

 

Právě se děje

Další zprávy