První letošní krach. CK Bolero tours končí

ČTK ČTK
25. 4. 2013 14:32
Kancelář nyní neorganizuje žádný zájezd a nemá žádné klienty v zahraničí
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Jihočeská cestovní kancelář Bolero tours po 23 letech končí svou činnost. Na další období se jí nepodařilo získat povinné pojištění proti úpadku.

Kancelář nyní neorganizuje žádný zájezd a nemá žádné klienty v zahraničí. Veškeré prodeje Bolero tours zastavila na začátku dubna, informovala společnost ČTK. Velikostí se řadila mezi středně velké regionální kanceláře, které ročně vyslaly do zahraničí zhruba 5000 turistů.

Cenu několika set prodaných a dosud nerealizovaných zájezdů by prý mělo pokrýt dosavadní pojištění. Zástupci cestovní kanceláře spolupracují s pojišťovnou Generali, které předají podklady pro vypořádání.

Odškodnění co nejrychleji

"Na holičkách jsme nenechali nikoho. Našim klientům i pojišťovně poskytneme veškerou součinnost tak, aby byli všichni naši zákazníci odškodněni co nejrychleji," uvedl spolumajitel kanceláře Jan Lebeda. CK Bolero tours bude v nejbližším období podrobně informovat zákazníky o způsobu uplatnění jejich zákonných nároků.

Do 31. března 2013 měla CK sjednáno zákonné pojištění proti úpadku u pojišťovny Generali. Pojištění se vztahuje na neuskutečněné zájezdy prodané do tohoto data. "Kancelář byla pojištěna na sedm milionů korun. Pro výši pojistného plnění budou rozhodující podklady k prodaným zájezdům, které nám CK Bolero tours skutečně předá," uvedl generální ředitel Generali Štefan Tillinger.

 Generali je podle něj připravena vypořádat tuto pojistnou událost v co nejkratším termínu. "Záleží také na tom, aby všichni klienti této kanceláře neprodleně poskytli naší asistenční službě veškeré potřebné podklady, zejména cestovní smlouvu a doklady o uhrazení zálohy a plné ceny zájezdu," dodal Tillinger.

Pokud CK v důsledku svého úpadku neposkytla klientům předem uhrazené služby (tedy, že se zájezd neuskutečnil, či uskutečnil pouze z části), je nutné požádat písemně o pojistné plnění nejpozději do šesti měsíců. Následně po vyhodnocení všech uplatněných nároků obdrží klienti pojistné plnění. Postup při hlášení pojistné události a škodní protokol je na stránce www.generali.cz.

Bez slevy to nejde

"Fenoménem se v posledních letech při prodeji zájezdů staly slevy. Je to zaklínadlo, bez kterého zájezd prakticky nejde prodat. Celý tento kolotoč společně s přetrvávající krizí a intenzivním šetřením zákazníků, které je stále těžší přesvědčit, aby vycestovali mimo krásné a rekreační jižní Čechy, měl bohužel na náš hospodářský výsledek negativní dopad," vysvětlil důvody konce Lebeda. Právě na jeho základě prý pojišťovny neuzavřely s kanceláří smlouvu na letošní cestovní sezonu.

 CK Bolero Tours fungovala na českém trhu od roku 1990. Zájezdy nabízela hlavně zákazníkům z Jihočeského kraje, kde dosud měla čtyři kanceláře, a to v Třeboni, Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci a Táboře.

V loňském roce zkrachovalo v Česku osm cestovních kanceláří. Mezi největší patřily Pradok a Globaltour, zbytek tvořily menší podniky.

 

Právě se děje

Další zprávy