Novým šéfem ČTÚ má být dosavadní radní Novák

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
25. 4. 2013 13:45
Ministr průmyslu a obchodu předloží návrh na nového šéfa úřadu do konce dubna
Nejdůležitějším úkolem nového šéfa ČTÚ bude dotáhnout do konce aukci, z níž by mimo jiné měl vzejít čtvrtý mobilní operátor.
Nejdůležitějším úkolem nového šéfa ČTÚ bude dotáhnout do konce aukci, z níž by mimo jiné měl vzejít čtvrtý mobilní operátor. | Foto: Thinkstock

Praha - Novým šéfem Českého telekomunikačního úřadu se s největší pravděpodobností stane dosavadní člen rady ČTÚ Jaromír Novák.

Ve svém aktuálním vydání to píše deník Insider s tím, že by ho ve funkci rád viděl ministr průmyslu Martin Kuba, který jeho jmenování chce příští týden navrhnout vládě.

"Z kandidátů na post předsedy ČTÚ má dle mého přesvědčení Jaromír Novák nejlepší profesní předpoklady. Je vynikajícím odborníkem na telekomunikační odvětví s dlouholetou praxí. Pro mne je zárukou, že se nebude opožďovat důležitá aukce volných kmitočtů a Češi se co nejdříve dočkají ještě vyšší konkurence na trhu díky příchodu čtvrtého operátora," řekl ministr Insideru.

Přečtěte si podrobnou zprávu o situaci v ČTÚ od Zuzany Kubátové v deníku Insider - zde.

Od Nováka si ministr dál slibuje "větší rozhýbání úřadu, který se musí soustředit na aktivní ochranu spotřebitele a regulovat trh předvídatelně, transparentně, s důrazem na zvýšení konkurenčního prostředí a tím i zvýšení investiční aktivity operátorů."

Do vypršení mandátu končícího šéfa ČTÚ Pavla Dvořáka zbývá pouhých pět dní. Dvořákově další kariéře ublížil především fakt, že špatně připravil tendr, v němž se tři současní velcí mobilní operátoři a PPF Mobile ucházeli o nové kmitočty. Soutěž pak musel po tříměsíční bezvýsledné licitaci zrušit. Z aukce měl vzejít nový, čtvrtý mobilní operátor.

Podle důvěryhodného zdroje deníku Aktuálně.cz z telekomunikační branže už ministr Kuba s Novákovým jménem přišel na středeční uzavřené jednání vlády, ta ale nakonec otázku Dvořákova nástupce neřešila.

Pokud Kubův adept na příštím zasedání vlády projde, může se hned začátkem května ujmout funkce.

Podle zákona má ČTÚ vést člen rady tohoto úřadu, Kuba tak nemůže vládě navrhnout osobnost, stojící mimo tento okruh. Radních, volených na pětileté období, je celkem pět. Dvořák v čele ČTÚ končí devátý rok. Místo řadového radního má jisté do roku 2015, na další prodloužení tříletého předsednického mandátu ale šanci nemá. Ministr Kuba už dříve avizoval, že s ním nepočítá.

 

Právě se děje

Další zprávy