Češi mají ukryto v daňových rájích až 100 miliard korun

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
23. 4. 2013 8:25
Rozhovor s Radimem Bláhou, ředitelem Odboru daní z příjmu Generálního finančního ředitelství

Praha - České firmy mají v padesáti daňových rájích po celém světě uloženo zhruba 80 až 100 miliard korun, odhaduje Radim Bláha, ředitel Odboru daní z příjmu Generálního finančního ředitelství. Tento odhad pochází především z údajů poskytovaných podle takzvané směrnice Savings Tax Directive. Členské státy EU a další spolupracující země si na jejím základě vyměňují informace o úsporách občanů z jiných států. Směrnice platí od roku 2005.

Česká daňová zpráva také proto bedlivě sleduje projekt Offshore Leaks, v jehož rámci Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů zveřejnilo desítky jmen utajovaných klientů karibských daňových rájů. "Zatím nikdy, když jsme získali z neoficiálních zdrojů informace tohoto typu, nebyly v takové podobě, abychom je mohli využít pro daňové řízení v České republice," řekl v rozhovoru pro pondělní vydání deníku Insider Bláha.

Česká republika podepsala se šesti státy, považovanými za „tvrdé" daňové ráje, dohodu o výměně informací. Mezi nimi jsou i Britské Panenské ostrovy, odkud pochází většina dat zveřejňovaných v projektu Offshore Leaks.

"V poslední době se ale díky sílícímu tlaku velkých států proti daňovým únikům situace mění, máme čím dál lepší možnosti, jak s různými podněty a indiciemi nakládat," uvedl Bláha.

Jak sledují tuzemské úřady české peníze v daňových rájích?

Čtěte rozhovor s ředitelem Odboru daní z příjmu Generálního finančního ředitelství v deníku Insider

 

Právě se děje

Další zprávy