Cupka o Sazce: Na Hušáka se hledají důkazy těžko

Zdeněk John
12. 4. 2013 16:25
Rozhovor s insolvenčním správcem Josefem Cupkou, který měl v gesci pád Sazky
Josef Cupka, insolvenční správce (v popředí).
Josef Cupka, insolvenční správce (v popředí). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Josef Cupka byl vlastně prvním, kdo po šestnácti letech pevné vlády vystřídal Aleše Hušáka v čele Sazky. Loterijní gigant mu do rukou jako správci svěřil insolvenční soud. Teprve rok a půl po Cupkovi Sazku plně ovládl dnešní majitel, miliardář Karel Komárek a jeho investiční skupina KKCG.

Krach Sazky dodnes není zcela vypořádán, alespoň pokud jde o výplatu věřitelů. A také z pohledu viny či neviny Aleše Hušáka na pádu Sazky. Nejnovější krok učinil někdejší největší akcionář Sazky, ČSTV, který podal na bývalého generálního ředitele žalobu o náhradu škody.

Aktuálně.cz: Pane Cupko, ČSTV, které v Sazce přišlo o mnohamiliardový majetek, před časem podávalo žalobu na Vás jakožto insolvenčního správce, kvůli Vašemu prodeji Sazky novým majitelům. Nyní žaluje Aleše Hušáka. Co soudíte o tomto kroku?

Je to lehce absurdní. Nicméně musíme brát v úvahu to, že se změnilo vedení sportovních svazů. Zatímco žalobu na nás a na to, jakým způsobem se Sazka prodávala, podávalo bývalé vedení, které nemělo čisté svědomí a hledalo oběť, kterou by označilo za viníka ztráty poměrně velkých peněz do sportu, dnes žalobu připravuje nové vedení ČSTV.

To původní přitom bylo zodpovědné za pád Sazky, tehdy ještě monopolní, o níž si všichni mysleli, že nikdy zkrachovat z podstaty věci ani nemůže. Noví lidé v ČSTV pod vedením doktora Jansty se samozřejmě rozhodli využít všech dostupných prostředků na to, aby získali alespoň část peněz pro sport zpátky. To chápu, zvlášť když v čele organizace sedí ostřílený právník.
 
Vám se ale nepodařilo najít na Aleše Hušáka nic, za co by bylo možné bývalého generálního ředitele soudit. Je to tak?

Bohužel nepodařilo. Tým právníků a finančních expertů skoro rok zkoumal smlouvy, účetnictví, transakce a okolnosti, za kterých se Sazka dostala do problémů. Našli jsme spoustu nestandardních záležitostí, nadhodnocených smluv, podivných událostí, ale všechno bylo v souladu s rozhodnutím představenstva a nic nenasvědčovalo tomu, že by Aleš Hušák jednal za zády a bez posvěcení akcionářů.

Já už jsem to řekl mnohokrát a stojím si za tím: Za pád Sazky nemohl Hušák, ale vlastníci - tedy sportovní svazy. Neusměrnily ho, ani jeho megalomanské rozmachy nezastavily.

On vytvořil stát ve státě, unikátní společnost, která neměla běžné manažerské řízení, řídil ji on sám a skutečně využíval nestandardních postupů a podivných transakcí a utrácel, protože ta firma na to dlouhá léta měla. Ale měl to promyšlené do detailu a vše odsouhlasené představenstvem. Věřím tomu, že kdyby se nestavěla aréna, mohlo to fungovat ještě mnoho let dál a nikdo by se nedivil.

Jak je možné, že při tom všem, co dělal a jak se v Sazce hospodařilo, se nenašlo nic, za co by bylo možné Aleše Hušáka - nebo někoho jiného - soudit?

No, my jsme měli některé indicie a taky představu, co asi tak bychom měli hledat, abychom našli důkazy a mohli podat případně trestní oznámení či žalobu, ale bohužel. Tak jak měl Aleš Hušák promyšlené ledacos, přesně věděl, které dokumenty musí zmizet, takže když jsme se začali pídit po klíčových záznamech z představenstev, na nichž se projednávaly ekonomické problémy Sazky, nenašli jsme je. Všechny ostatní tam byly, jen ty konkrétní, které by mohly svědčit proti bývalému generálnímu řediteli, ne. Stejně tak zmizela i spousta dokumentů týkajících se výstavby arény. V neposlední řadě nejsou k dispozici ani některé materiály týkající se dluhopisů. Když jsme do Sazky přišli, dozvěděli jsme se, že po vyhlášení konkurzu měli lidé rušný víkend a skartovačky jely na plné obrátky.
 
Mluvíte o nadstandardních smlouvách v Sazce. Co tím máte na mysli?

My jsme spoustu těch věcí při konkurzu zveřejnili, mnoho jich uniklo i přímo ze Sazky, když se lidi přestali bát, ale tak třeba když slavil narozeniny, pozval na Menorku do svého sídla management, všechny své příznivce a kamarády, tuším, že se to jmenovalo Slavnosti krevet a jitrnic, pokud si dobře vzpomínám. Přistavil jim na Ruzyni velké letadlo, odvezl je na Menorku, uspořádal obří večírek, kde se hodovalo do rána.

O tom večírku dodneška kolují legendy. Ráno je zase posadil do letadla a nechal odvézt zpět do Prahy. K jeho smlouvě, která sama o sobě byla přemrštěná a k tomu byla nadstavená všemi možnými vymoženostmi v podobě osobního kuchaře, soukromého letadla, je zbytečné se vracet. Ale když říkám nestandardní smlouvy, mám na mysli například desítky smluv na nejrůznější poradenství, od marketingu až po všechny možné analýzy.

Na Sazce se rozhodně nešetřilo. Všechno chtěli mít evidentně dobře zanalyzované a projednané pro jistotu hned s několika poradci. Možná proto dopadli, tak jak dopadli.
 
Má nová žaloba podle Vás nějaký smysl?

To ukáže čas. Bude záležet na soudu, jak se k tomu postaví. Myslím, že doktor Jansta a jeho lidé dobře vědí, co dělají. Netuším přesně, co je obsahem žaloby, protože jsem ji ještě neviděl, ale vzhledem k tomu, že nás ČSTV žádalo o součinnost a poskytovali jsme jim dokumenty ze Sazky, které by mohly právním zástupcům pomoci objasnit, co se na Sazce skutečně dělo, tuším, že pátrali po stejných věcech jako moji lidé.

Nemyslím, že našli něco, o čem bychom nevěděli. Na druhou stranu měli daleko více času, uvidíme, jak se k tomu postaví soud. Přál bych jim, aby uspěli, ale domnívám se, že skutečně nenašli žádný pádný superdůkaz, který by Aleše Hušáka dostal do tepláků, lidově řečeno.
 
Myslíte, že mají šanci získat náhradu škody?

Uvidíme, to opravdu bude záležet na soudu a znovu říkám, žalobu jsem neviděl, nevím, o co se v ní opírají. Můj názor je, že spíš ne, ale určitě by si ji zasloužili. Dnes by ty peníze zřejmě doputovaly tam, kam měly - tedy dětem, mládeži - běžným řadovým členům sportovních svazů. Tam určitě jsou potřeba.

Jak pokračuje insolvenční řízení se Sazkou?

Postupně vyplácíme věřitele, máme za sebou tři částečné rozvrhy, bohužel nám zbývá ještě stále několik set incidenčních sporů, které stále nejsou dořešené. Tím pádem držíme ještě přibližně jednu a půl miliardy na případné další pohledávky, které by mohly být ještě přiznány. Až budou všechny tyto věci uzavřené, budeme moci přistoupit k závěrečnému rozvrhu a rozdělit a vyplatit zbytek peněz. Kdy to bude, to ale opravdu nedokážu odhadnout.

Jaký dopad měl podle Vás pád Sazky na sportovní prostředí v Česku?

Myslím, že fatální. Sportovci byli zvyklí dostávat ze Sazky přibližně okolo dvou miliard korun, to padlo, takže dnes mají opravdu velké starosti. Věřím tomu, že některé sportovní svazy jsou na hranici boje o přežití. Na druhou stranu, myslím, že před rokem by třeba nikdo z nás nedoufal, že sportovci ještě nějaké peníze ze Sazky uvidí. No a tento týden podepsal Český olympijský výbor smlouvu o sponzorství právě se Sazkou a nejde o malé peníze.

Čtěte v dnešním deníku Insider:
Žaloba na Hušáka - spočetli mu plat, sekretářky i klášter

 

Právě se děje

Další zprávy