Farma Bolka Polívky je v konkurzu, záchrana nepřišla

Tomáš Fránek
11. 4. 2013 11:39
O osudu společnosti teď bude rozhodovat konkurzní správce a věřitelé
Bolek Polívka ve filmu Roming (ilustrační foto).
Bolek Polívka ve filmu Roming (ilustrační foto). | Foto: Ibra Ibrahimovič

Brno - Krajský soud v Brně prohlásil konkurz na Farmu Bolka Polívky.

O dalším osudu zadlužené firmy tak už bude rozhodovat konkurzní správce a věřitelé.

Správce, který je nyní jako jediný oprávněn nakládat s majetkem firmy, společně s věřiteli rozhodne také o tom, jakým způsobem se bude firma prodávat - zda jako jeden celek, nebo po částech.

Záchrana se nestihla

Konkurz byl podle soudu jediným možným řešením ve chvíli, kdy zástupci farmy nedokázali předložit plán reorganizace zadlužené firmy. „Za situace, kdy jediným možným způsobem řešení úpadku dlužníka zůstal konkurz, rozhodl insolvenční soud o prohlášení konkurzu, aniž by musel vyčkat na výsledek hlasování schůze věřitelů," uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Dluhy Farmy Bolka Polívky dosáhly 56 milionů korun, u soudu se o ně hlásí 55 věřitelů. Vyplývá to ze soupisu pohledávek, které věřitelé přihlásili na Krajském soudu v Brně.

Věřitelů je 55

Největšími věřiteli jsou regionální fond, který farmě v Olšanech na Vyškovsku poskytl evropskou dotaci na výstavbu wellness centra, dále stavební firma Kaláb, která centrum stavěla, a také samotný Bolek Polívka, který v uplynulých dvou letech ze svých peněz splácel úvěry a půjčky, které farma měla. Polívka přihlásil pohledávky za devět milionů korun.

Mezi dalšími věřiteli jsou jak dodavatelé zboží na farmu (Heineken či Kofola), tak firmy a jednotlivci zajišťující služby (veterinář nebo drobní řemeslníci). Část dluhů, které přihlásil miliardář Alexander Seidl se synem, kteří loni převzali pohledávky od partnerů Boleslava Polívky, je splatná příští rok.

Dlužné mzdy přihlásilo také několik zaměstnanců. Dvě přihlášky se týkají neuskutečněných pobytů na farmě, za něž už lidé zaplatili. Farma je nyní mimo provoz.

 

Právě se děje

Další zprávy