RWE prodala provozovatele českých plynovodů Net4Gas

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
28. 3. 2013 16:16
Společnost Net4Gas převezmou pojišťovna Allianz a skupina Borealis
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Společnost RWE ve čtvrtek podepsala smlouvu o prodeji provozovatele českých plynovodů Net4Gas německé pojišťovně Allianz a kanadské investiční skupině Borealis.

Hodnota Net4Gas činí 1,6 miliardy eur (41,3 miliardy korun), oznámila RWE v tiskové zprávě. Celá transakce bude dokončena ve druhé polovině roku.

Net4Gas je držitelem výhradní licence pro přepravu plynu v České republice. Společnost provozuje více než 3600 kilometrů plynovodů a v rámci této sítě zajišťuje vnitrostátní přepravu a mezinárodní tranzit plynu.

Jeden z obchodů roku

Dlouho připravovaný prodej Net4Gas bude jednou z největších letošních obchodních transakcí na českém trhu.

O Net4Gas se ucházely i velké české investiční skupiny - především dlouho favorizovaný Energetický a průmyslový holding (EPH), majoritně ovládaný skupinou PPF Petra Kellnera. Českou část někdejšího Tranzitního plynovodu chtěl spojit se slovenskou částí, kterou na přelomu roku získal spolu s koupí Slovenského plynárenského priemyslu.

Šéfovi EPH Danielu Křetínskému ale nepomohlo ani to, že se k soutěži o Net4Gas spojil s australskou finanční skupinou Macquarie. I v tomto tandemu nabídli až druhou nejvyšší nabídku - 1,75 miliardy eur.

Dalšími neúspěšnými zájemci o Net4Gas byla skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a belgický operátor plynovodů Fluxys spolu s investiční společností Global Infrastructure Partners.

RWE české plynovody prodává v rámci širšího výprodeje aktiv, jimiž řeší propad v hospodaření. Německá energetická skupina je stejně jako další velcí hráči německého energetického trhu zasažena útlumem jaderné energetiky. Už loni musela RWE zavřít dvě jaderné elektrárny, další tři čeká útlum do roku 2022. Výpadek v příjmech skupina řeší mj. prodejem majetku.

Net4Gas byla v posledních letech hlavním zdrojem příjmů RWE v Česku, loni vydělala při tržbách 9,8 miliardy korun pět miliard korun čistého zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy