Stát chce ukončit podporu nových obnovitelných zdrojů

ČTK ČTK
21. 3. 2013 15:56
U existujících projektů se má navíc kontrolovat návratnost investic
Foto: Jan Langer

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce novým zákonem o obnovitelných zdrojích energie (OZE) zastavit podporu nových zdrojů. U těch současných pak hodlá prosadit, aby se po dosažení návratnosti investice přestala podpora vyplácet.

Vyplývá to z materiálů MPO, které dnes zveřejnila Komora obnovitelných zdrojů energie.

Návratnost rozhodne

Podle zveřejněného materiálu by se od 1. ledna 2014 zastavila podpora pro nová zařízení kromě vysokoúčinné kombinované výroby tepla a elektřiny, výroby elektřiny a tepla z důlního plynu a energetického využívání odpadu.

Materiál dále požaduje, aby provozovatelé už existujících dotovaných zařízení provedli po 10 letech od jejich uvedení do provozu vyhodnocení návratnosti investice.

Na podporu v dalších pěti letech by měli nárok pouze v případě, že reálné návratnosti ještě nebylo dosaženo. "Opatření odčerpá nadměrné zisky u všech OZE, které mohly v minulosti vzniknout nesprávným nastavením výkupních cen," uvádí materiál.

Co vadí komoře

Komora takové opatření kritizuje. "Prokazování návratnosti trestá efektivní a schopné investory, kteří připravili kvalitní projekty a mají rychlou návratnost," uvedl předseda komory Martin Bursík.

Podle něj navíc hrozí, že takové opatření vyvolá vlnu žalob ze strany investorů, kteří o podporu po deseti letech přijdou, přestože zákon původně stanovil vyplácení podpory na 15 let.

Komora dále nesouhlasí s plánovaným opatřením, podle kterého budou muset příjemci dotací zveřejnit svou majetkovou strukturu. Bursík tvrdí, že je návrh bezzubý, protože nepostihne původní majitele dotovaných zdrojů, kteří svá zařízení později prodali. To je podle něj případ i největších solárních parků v ČR, které koupila od firem s utajenými vlastníky společnost ČEZ.

Nový zákon také podle komory poškodí provozovatele malých obnovitelných zdrojů a naopak zajistí další podporu zdrojů využívajících fosilní paliva, jaderných elektráren a velkých solárních elektráren. Levné obnovitelné zdroje, například větrné a malé vodní elektrárny, by tak byly v ohrožení.

Komora dále kritizovala MPO za to, že v návrhu není prodloužení platnosti solární daně. Bursík uvedl, že by se měl stanovit povinný odvod, který by provozovatelé solárních elektráren platili po celou dobu provozu svých zařízení. Zároveň ale přiznal, že v této věci komora nemá jednotný názor, proti jsou právě zástupci solárního sektoru.

Podporu obnovitelných zdrojů dlouhodobě kritizují zástupci průmyslu. Nyní platí všichni spotřebitelé v ceně elektřiny 583 korun za megawatthodinu na podporu OZE. Podle průmyslníků to ohrožuje konkurenceschopnost českých firem.

Foto: Podpora solárních elektráren je v ohrožení. Je jich moc


 

Právě se děje

Další zprávy