Oběti uhelného smíru. ČEZ nechápu, zlobí se Křetínský

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
19. 3. 2013 14:05
Za elektrárnu ve Chvaleticích dostane ČEZ přes čtyři miliardy
Daniel Křetínský, šéf EPH.
Daniel Křetínský, šéf EPH. | Foto: Isifa / Lidové noviny / Ondřej Němec

Praha - Dohoda o dlouhodobém kontraktu na dodávky uhlí z těžební skupiny Czech Coal Pavla Tykače pro elektrárnu Počerady skupiny ČEZ je potvrzena. "Uhelná válka" končí podpisem kontraktu v hodnotě až 200 miliard korun.

Součástí je i rozhodnutí o prodeji elektrárny Chvaletice. Od ČEZu ji za 4,12 miliard korun získá Litvínovská uhelná, patřící Tykačovým blízkým spojencům z byznysu Janu Dienstlovi a Tomáši Fohlerovi.

Prodej Chvaletic je výsledkem bleskového rozhodnutí. Teprve minulý týden podali na Chvaletice v obnoveném výběrovém řízení nabídku dva zájemci - společnost Litvínovská uhelná, součást skupiny Czech Coal, a Energetický a průmyslový holding (EPH), za nímž stojí PPF, J&T a manažer Daniel Křetínský.

Takový výsledek zjevně čekal i Křetínský, který v pondělí před prodejem elektrárny do rukou Litvínovské nezvykle otevřeně varoval. Dokonce zveřejnil cenu, jakou je jeho EPH za Chvaletice ochoten zaplatit.

EPH za elektrárnu a související majetek nabízel podle jeho slov „velmi výrazně" přes čtyři miliardy korun. „Za samotnou elektrárnu jsme nabídli 3,7 miliardy, se započtením zásob, závazků a pohledávek čtyři miliardy. K tomu je dále třeba přičíst hodnotu uhelné opce (příslibu dodávek uhlí - pozn. red.), kterou nabízíme: jsme připraveni Chvaletice částečně zásobovat z našich německých dolů Mibrag," prohlásil Křetínský v pondělí pro online deník Aktuálně.cz.

Online deník Aktuálně.cz v úterý ráno - ještě před oficiálním potvrzením prodeje od ČEZu - uvedl, že nabídka Litvínovské uhelné podle zdrojů blízkých jednání převyšuje nabídku EPH. „Každá z nabídek má jinou strukturu, kromě ceny elektrárny  obsahuje i různé další položky a podmínky. Na první pohled jsou nabídky obtížně porovnatelné," uvedl zdroj.

ČEZ pak v úterý odpoledne oznámil„ že navíc každoročně získá i 90 % z tržní ceny povolenek CO2 přidělovaných zdarma elektrárně Chvaletice, což využije pro další modernizaci svých elektráren. "Jedná se o 5,3 milionů tun povolenek v celkové výši zhruba 450 milionů korun při jejích dnešních cenách. Podepsaný kontrakt nezahrnuje žádné dodávky uhlí od společnosti ČEZ," upřesnila mluvčí společnosti Barbora Půlpánová.

Křetínský: Postup ČEZu nechápu

Křetínského ostrá reakce svědčí o rostoucí nervozitě v EPH. Šéf holdingu kritizuje ČEZ za to, že o prodeji Chvaletic rozhoduje překotně a bez posouzení všech parametrů nabídky EPH.

"Čekal bych, že ČEZ ocení hodnotu naší uhelné opce. Pokud ji nejsou ochotni započítat, měli nám to sdělit, pak bychom zvýšili samotnou kupní cenu elektrárny. Jenomže s námi o tom nikdo nejednal," říká Křetínský.

Křetínský připomíná, že EPH se o Chvaletice nepřetržitě uchází už 8 měsíců (loni za ně nabízel zhruba 2,5 miliardy, ČEZ však prodejní proces přerušil). Šéf EPH tvrdí, že ČEZu může rychlým prodejem vzniknout „škoda v řádu stovek milionů korun."

"Postup ČEZu absolutně nechápu," zlobí se Křetínský.

Nelze se mu divit. Ještě před pár týdny měl Chvaletice na dosah. Jenomže v únoru ČEZ nečekaně vyhlásil obnovené výběrové řízení na jejich prodej a do hry znovu vstoupil Czech Coal. Minulý týden ČEZ obdržel nabídky a během pár dnů se situace zcela obrátila. Co se stalo?

Důvod je zřejmý: Za rychlým prodejem Chvaletic je snaha šéfa ČEZu Daniela Beneše vyřídit dvě mouchy jednou ranou: Zároveň s dohodou o uhelném kontraktu pro Počerady ukončit i tříleté správní řízení, které proti ČEZu vede antimonopolní úřad Evropské unie, a to právě na podnět Tykačovy firmy.

Součástí chystané dohody ČEZu s Tykačem je i smlouva o neútočení včetně stažení stížností Czech Coalu z Bruselu. Jenomže to samo o sobě k ukončení správního řízení nestačí: ČEZ musí prokázat, že je ochoten pustit na trh dalšího hráče, tedy prodat některou ze svých elektráren. Chystal se to vyřešit prodejem Chvaletic do rukou EPH. Jenomže Tykač nebyl ani v nejmenším ochoten dívat se nečinně na to, jak jeho nenáviděný soupeř Křetínský, který navíc už jednu elektrárnu - Opatovice - vlastní, získá další energetický zdroj. Novým hráčem českého energetického trhu se už víc než osm let chtějí stát sami majitelé Czech Coal. Proto odmítli kývnout na původní plán ČEZu, vynutili si další kolo soutěže o Chvaletice a razantně do něj vstoupili.

Těžká prohra EPH 

Podpis dohody o uhelném kontraktu a zároveň prodej Chvaletic Tykačovi je pro Křetínského těžká prohra.

 

"Pokud se tak stane, v jediném dni se z českého trhu vyluxuje osm milionů tun uhlí ročně - tolik se z mosteckých dolů bude dodávat do Počerad a Chvaletic. Bude to mít negativní dopad na celý energetický trh," varoval v pondělí Křetínský, jehož EPH podpisem dohod mezi ČEZem a Czech Coalem ztratí šanci na získání mosteckého uhlí pro vlastní zdroj v Opatovicích. "Jestli dává ČEZ přednost řešení vlastního problému  v Bruselu před poškozením trhu, považuji to za absurdní strategii," dodává.

Otázka je, zda mohli šéfové ČEZu postupovat jinak. Ukončení uhelné války je v jejich zájmu. Nejde jen o uhlí pro Počerady.

Bez ukončení sporu s Czech Coalem hrozil české energetické jedničce postih Evropské komise za zneužívání dominantní pozice a vytlačování konkurence z trhu. Čas, který má  ČEZ na předložení smírného řešení v  Bruselu, se přitom rychle krátí, jednání s Tykačem nemůže Beneš protahovat donekonečna.

 

Právě se děje

Další zprávy