Šéfka ERÚ objevila 140 kostlivců, obrací se na policii

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
16. 3. 2013 12:15
Tentokrát jde o nečinnost správního oddělení, které zanedbalo výsledky kontrol na trhu
Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková
Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková | Foto: ČTK

Praha - Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková se chystá podat na policii další, v pořadí už třetí trestní oznámení, týkající se chodu jejího úřadu. Tentokrát jde o nečinnost správního oddělení, které zanedbalo výsledky kontrol na energetickém trhu.

Desítky protokolů, konstatujících různá pochybení energetických firem, zůstaly podle šéfky ERÚ „ležet ve skříni", aniž by s nimi někdo pracoval. Zatímco předchozí trestní oznámení, jež Vitásková podávala, padají na předchozí vedení ERÚ, tentokrát předsedkyně poukazuje na chyby, k nimž došlo už za její vlády.

"Zjistili jsme, že na správním odboru zůstalo ležet kolem 140 kontrolních závěrů. Šlo hlavně o zjištění z kontrolní agendy, kterou jsme loni převzali po Státní energetické inspekci. Kontrolní závěry se na našem správním odboru nijak neřešily, ačkoliv bylo třeba rozhodovat, jak s nimi naložit. V řadě případů se mělo zahájit správní řízení," citoval ve svém čtvrtečním vydání předsedkyni Vitáskovou deník Insider.

Nečinností správního odboru mohli být poškozeni spotřebitelé energií, jejichž zájmy ERÚ podle zákona chrání.

ERÚ už loni najal do svých služeb právníka, specializovaného právě na trestní právo. Jeho úkolem je analyzovat prohřešky a nedostatky objevené na úřadu či v souvislosti s jeho činností.

BYZNYS v placeném deníku Insider:

Možná příští nejmocnější žena tuzemské ekonomiky Vitásková: co přesně chystá

 

Právě se děje

Další zprávy