Praha uhájila dvě restaurace s michelinskou hvězdou

ČTK ČTK
14. 3. 2013 11:48
Letos poprvé bude průvodce po nejlepších restauracích rovněž jako aplikace pro smartphony

Praha - Pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Bohéme Bourgeoise obhájily loňský úspěch a získaly jednu hvězdičku v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin.

Již loni poprvé v historii získali toto prestižní ocenění dva čeští šéfkuchaři: Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z Degustation Bohéme Bourgeoise.

Novinkou v letošním roce je ocenění pro pražskou restauraci Aureole v kategorii Bib Gourmand - "dobré jídlo za přijatelné ceny". Ocenění opět v této kategorii obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi, Divinis a Sansho. Vyškrtnuta byla pouze restaurace Monastery, která zanikla.

"Upřímně, čekal jsem víc, ale lepší je, když obhájily. Ono je těžší obhájit, než získat hvězdy. Za sebe jsem maximálně spokojen," řekl mluvčí české odbočky Michelinu Daniel Cahel.

Oba ocenění šéfkuchaři mají za sebou praxi v zahraničí. Oldřich Sahajdák (nar. 1975) má profesní zkušenosti z Německa, Itálie, Portugalska, Nového Zélandu i prestižních kuchařských kurzů Amerického kulinářského institutu (C.I.A.), pracoval v několika restauracích Ambiente. Roman Paulus, který do Alcronu přišel v roce 2008 z pražského hotelu Hilton, kariéru zahájil začátkem 90. let v Rakousku, působil ve známém hotelu Savoy v Londýně a na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II.

V průvodci je 400 restaurací s alespoň 1 hvězdou

Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2013 zahrnuje 3728 zařízení, z nichž je 2154 restaurací a 1574 hotelů ve 44 městech dvaceti evropských zemí. Jen 15 restaurací se může pochlubit třemi hvězdičkami, 80 získalo dvě hvězdičky (letos devět nově) a 309 má jednu hvězdičku (50 nově).

Průvodce Michelin Main Cities of Europe, který se na trhu poprvé objevil v roce 1982, nabízí výběr hotelů a restaurací v mnoha cenových kategoriích. Nejlépe oceněné podniky získají tři hvězdičky, což znamená, že se dané místo vyplatí navštívit už jenom kvůli jídlu.

Aktuální průvodce je dostupný v tištěné podobě, na webové stránce Viamichelin.com, kterou ročně navštíví více než 400 milionů lidí, a nově i v aplikacích pro mobilní telefony.

Podívejte se na slavné české pivnice:

 

Právě se děje

Další zprávy