Vinium zaplatí pokutu za klamání, potvrdil soud

ČTK ČTK
13. 3. 2013 17:30
Soud potvrdil závěry potravinářské inspekce ohledně hroznů neznámého původu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Krajský soud v Brně v úterý zamítl žalobu společnosti Vinium z Velkých Pavlovic na Břeclavsku proti rozhodnutí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která firmě v prosinci 2011 uložila pokutu milion korun za uvádění produktů neznámého původu do oběhu a další provinění. Uvedl to předseda senátu krajského soudu David Raus.

Proti rozsudku lze podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Další právní postup Vinium zvažuje a tvrdí, že se stalo obětí podvodu ze strany dodavatele hroznů, sdělil dnes ČTK majitel společnosti Miroslav Kurka.

Uvedl to předseda senátu krajského soudu David Raus. Proti rozsudku lze podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Vyjádření společnosti Vinium ČTK zjišťuje.

Soud potvrdil věcné závěry inspekce, která společnost Vinium potrestala za to, že uvedla do oběhu produkt neznámého původu a přitom na etiketu uvedla jako zemi původu Českou republiku, a uvedla tak spotřebitele v omyl.

Dále ji potrestala za to, že nevedla evidenční knihy o vinařských produktech a porušila povinnost provádět zápisy do evidenčních knih nejpozději pracovní den po příjmu vinařských produktů. Vinium také nestáhlo z oběhu všechna vína vyrobená z hroznů neznámého původu, jak bylo společnosti dříve nařízeno.

"Senát krajského soudu, který v případu rozhodoval, dospěl k závěru, že inspekce zajistila potřebné důkazy a porušení vinohradnických a vinařských předpisů vyhodnotila správně. Potvrzen byl rovněž závěr inspekce ohledně výše pokuty," uvedl Raus.

Vinium se necítí zásadně odpovědné za to, že uvedlo na trh víno neznámého původu. "Dále pokračujeme v reklamačním a soudním řízení s tehdejším dodavatelem těchto hroznů. Rozsudek naopak podepřel naše tvrzení, že jsme byli obětí podvodu. Naše nynější velmi zpřísněné kontrolní mechanismy však opakování takové záležitosti eliminují," uvedl Kurka.

V podstatě za tytéž prohřešky udělila inspekce ve stejné době dokonce pětimilionovou pokutu společnosti Templářské sklepy Čejkovice. Ty sice u krajského soudu nejdříve uspěly, nicméně Nejvyšší správní soud jeho výrok zrušil, když uznal kasační stížnost inspekce.

 

Právě se děje

Další zprávy