Česká firma léčí tkáněmi koně, zkusí i lidské pacienty

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
11. 3. 2013 20:05
Firma vyrábějící preparáty, jež stimulují růst nových tkání u zvířat, chce léčit i lidi
Kmenové buňky (ilustrační foto).
Kmenové buňky (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Praha - Společnost Eponacell, která jako první v tuzemsku získala certifikát k výrobě léků pro zvířata z kmenových buněk, uvažuje o otevření další laboratoře. První má v Praze, druhou by ráda umístila na Moravě či na Slovensku tak, aby byla blíže potenciálním klientům. Napsal to ve svém nejnovějším vydání deník Insider.

Pro běžného českého chovatele je léčba kmenovými buňkami nabízená Eponacellem drahá. Samotný přípravek přijde (podle typu) na 20 až 55 tisíc korun. Se započtením daně a služeb veterináře se náklady na léčbu například dostihového šampiona šplhají až na 70 tisíc.

"Abychom začali vytvářet zisk, potřebujeme ročně zhruba 150 zvířecích pacientů, což je na Česko hodně," citoval deník Insider biologa Daniela Bezděka, šéfa Eponacellu.

Firma vyrábí preparáty, jež stimulují růst nových tkání. Podporují hojení nebo léčbu defektů především kloubů, kostí či šlach.

Injekce obsahující kmenové buňky také zmírňují bolestivé projevy artrózy, a i když nedokážou nemoc zcela vyléčit, jsou schopny výrazně zlepšit stav poškozeného kloubu a ulevit od bolesti.

Firma předpokládá, že veterinární přípravky z dílny Eponacellu jsou předstupněm k obdobným preparátům pro léčení lidí. Ty vyvíjí další firma holdingu, kam Eponacell patří, společnost BioInova, v níž má většinový, 51procentní podíl Ústav experimentální medicíny Akademie věd.

Čtěte v placeném deníku Insider:

Přišel zlom v podnikání v biomedicíně: co chystá průkopník českých investic do biomedicíny Karel Havlíček? Jak to bude s vývojem preparátů pro lidi a návratností této investice?

 

Právě se děje

Další zprávy