Expanze impéria. Skutečný příběh společnosti ČEZ

Patrick Zandl
23. 2. 2013 13:35
Deník Insider otiskl druhý díl seriálu Patricka Zandla o energetickém molochu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Deník Insider publikoval dvoudílnou analýzu Patricka Zandla, která vykresluje, jak se z původního státního podniku České energetické závody stal mamutí kolos, jejž stát využívá k prosazování svých zájmů. A také jako "dojnou krávu", podstatný zdroj příjmů státního rozpočtu.

Ve druhém díle je popsáno, jak expanze ČEZu vyústila ve "válku na Balkáně" a jaká rizika nese pro poněkud vyčerpanou skupinu strategická dostavba Temelína.

Insider, partnerský deník Aktuálně.cz, redakci poskytl několik ukázek, které vám předkládáme.

...

"Ještě v roce 2009 se zdá být s ČEZem vše v pořádku. Pravda, tu a tam se objeví nějaký kritik v novinách, který soudí, že ČEZ by se spíše mohl zaměřit na snižování cen elektřiny v Česku než expanzi do zemí, které nepovažujeme za právě vzor stability.
Vždy je ale umlčen, protože ceny elektřiny nestanovuje přeci ČEZ, ale ceny na burze, a kromě toho ČEZ přinesl v letech 2004-8 do státní pokladny pohádkových 46 miliard na dividendách a další peníze odvedl na dividendách soukromým investorům."

...

"Přelom přichází v roce 2010, kdy poprvé dividenda od ČEZu nepřesáhla úroveň z minulého roku. Mělo to svůj důvod. Jestliže v roce 2008 stála na trhu megawatthodina devadesát eur, na podzim roku 2010 je to pouhých 47 eur a obchodní ředitel ČEZu Alan Svoboda připouští, že firma není schopná predikovat vývoj ceny elektřiny."

...

"Nakonec končí rok 2011 na čtyřiceti miliardách, což byl meziroční pokles 13 %.  Aby ČEZ okořenil zklamání, neváhal s prohlášením, že jde o nejúspěšnější rok zahraničních akvizic. Z nich celkem dostal za celou dobu investic 11 miliard Kč. Dobře se má dařit v Turecku i v Rumunsku, potíže se vyskytují v Albánii, kde místní regulátor zvýšil o 91 % ceny elektřiny ze státní produkce, neumožnil ale místní pobočce ČEZu toto zdražení přenést na zákazníky. A cenové protesty se ozývají i z Bulharska. ČEZ má ovšem situaci pod kontrolou, ujišťuje."

 

Právě se děje

Další zprávy