Internetoví sázkaři ušetří, končí manipulační poplatek

ČTK ČTK
19. 2. 2013 18:55
Ke zrušení manipulačního poplatku vedl boj s nelegální zahraniční konkurencí
Takto vypadá tiket sázejícího, který si vsadil u Tipsportu na internetu.
Takto vypadá tiket sázejícího, který si vsadil u Tipsportu na internetu. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - České sázkové kanceláře začaly rušit manipulační poplatky za sázení na internetu. Zintenzivnily tím boj proti zahraničním provozovatelům sázkových serverů, které jsou v ČR nelegální. Online sázení bez poplatku, který činil pět procent vsazené částky, od tohoto týdne nabízí všechny čtyři hlavní společnosti, Tipsport, Fortuna, Synot i Chance. 

"Reagujeme tak nejen na dlouhodobé přání našich klientů, ale navíc jsme tím odstranili poslední větší odlišnost od služeb nelegálních internetových zahraničních kanceláří, které nejsou na rozdíl od českých zatíženy daňovými odvody či poplatky za udělení licence pro Českou republiku," prohlásil předseda představenstva Tipsportu Vratislav Randa.

Na tento krok ihned zareagovala také konkurenční Fortuna, která už před časem zrušila manipulační poplatky u sázení Live, tedy během utkání. "Zrušení poplatku i pro internetové sázky pre-match jsme jako krok v konkurenčním boji proti nelegálním operátorům dlouhodobě zvažovali. Naše jednání v tomto uspíšilo rozhodnutí konkurenční sázkové kanceláře Tipsport," připustil mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Proti zahraniční konkurenci

Třetí velký hráč, společnost Chance, své rozhodnutí také zdůvodňuje bojem proti nelegální zahraniční konkurenci, které v ČR podnikají bez platné licence. "Věříme, že sázkařům tímto krokem usnadníme jejich rozhodnutí. Dříve věděli, že když si vsadí u takzvaných nelegálních provozovatelů, tak sice ušetří na manipulačním poplatku, ale riskují možné komplikace při vyplácení výhry či při případné reklamaci sázky. Takové dilema už je nyní nečeká," uvedl ředitel Chance Zdeněk Brázdil.

Aktuální situací na loterijním a sázkovém trhu vysvětluje své rozhodnutí i společnost Synot Tip. "Místní legální podnikatelé jsou u nás oproti nelegální zahraniční konkurenci, která standardně manipulační poplatek nevybírá, silně znevýhodněni. Stát své podnikatele nedokáže efektivně chránit ani přes opakované urgence. Nelegálové tak například nemají prakticky žádné odvodové povinnosti. Klientům díky tomu mohou nabízet své produkty za výhodnějších podmínek," tvrdí mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová.

Přes internet jdou dvě třetiny sázek

Zrušení manipulačního poplatku u internetového sázení není jen kosmetickou změnou. Tento typ sázek totiž v současnosti převažuje. "V současné době přijímáme přes sedmdesát procent sázek prostřednictvím internetu," potvrdil ředitel Tipsportu Petr Knybel. Podle Randy jde dokonce o nejzásadnější rozhodnutí v 21leté historii společnosti.

Stejný podíl internetových sázek uvádí také Fortuna, u společnosti Synot Tip tvoří online sázky 60 procent. Šrain z Fortuny však v boji proti nelegálním internetovým provozovatelům poukazuje na další nevýhodu českých firem. "Pro tuzemské sázkové kanceláře je nicméně v soutěži s nelegálními operátory jiným významným handicapem povinnost realizovat registrace klientů prostřednictvím poboček a nikoliv online, jak to činí operátoři působící v ČR ze zahraničí," upozorňuje Šrain, podle kterého by tržní podmínky v této otázce měla narovnat aktuálně projednávaná legislativní úprava.

Loterijní zákon zakazuje provozování zahraničních loterií v ČR i prodej cizozemských losů. Sázkové hry může podle zákona provozovat pouze společnost se sídlem v ČR. Nelegální je také účastnit se sázek v zahraničí, při nichž jsou sázky placeny do zahraničí. Za porušení tohoto zákona může finanční úřad udělit pokutu až 10 milionů korun. Sankce hrozí nejen provozovateli, ale i sázejícímu. Ten navíc může mít problémy i při vyplacení výher.

 

Právě se děje

Další zprávy