Pražské hotely loni ubytovaly více lidí, ceny nezvedly

ČTK ČTK
18. 2. 2013 12:14
Za poslední dva roky přibyl v hlavním městě pouze jediný hotel
Hotel Praha letos ukončil svoji činnost.
Hotel Praha letos ukončil svoji činnost. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Obsazenost pražských hotelů loni vzrostla na 69 procent z 67 procent o rok dřív. Navzdory rostoucímu počtu zahraničních turistů zůstaly ceny pro hosty v ubytovacích zařízeních v hlavním městě meziročně stejné, důvodem byla vysoká konkurence.

Průměrná cena hotelového pokoje v Praze zůstala loni na zhruba 73 eurech (asi 1850 Kč) za noc. "Důvodem je vysoká konkurence, která drží hotelové ceny pod předkrizovou úrovní," uvedl Karel Klečka ze společnosti Jones Lang LaSalle.

V současné době je v Praze celkem 341 hotelů, které mají 26 400 lůžek. Více než polovinu z nich tvoří hotely se čtyřmi a pěti hvězdičkami. Prudký rozvoj zaznamenal hotelový trh v Praze mezi roky 2000 až 2010, uvedla Jones Lang LaSalle. Nabídka se v této době rozšířila o přibližně 7000 nových lůžek, většina z nich vznikla právě ve čtyř a pětihvězdičkových hotelech.

Pokles cestovního ruchu během nedávné krize, především v roce 2009, způsobil stagnaci hotelového trhu v následujících dvou letech. Průměrné ceny za pokoj klesly a výstavba nových hotelových komplexů se zastavila.

V roce 2011 nebyl v Praze postaven žádný nový hotel, loni vznikl pouze jeden, a to tříhvězdičkový Fusion Hotel. V současné době se podle Jones Lang LaSalle v Praze staví nebo je v plánu výstavba celkem pěti hotelů.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaké jsou hotely v Praze?

 

 

Právě se děje

Další zprávy