Šéf exportní banky: Zbavujeme se ruského problému

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
15. 2. 2013 16:00
Nový generální ředitel České exportní banky Jiří Klumpar poskytl rozhovor deníku Insider
Jiří Klumpar, generální ředitel a předseda představenstva České exportní banky
Jiří Klumpar, generální ředitel a předseda představenstva České exportní banky | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česká exportní banka bude směrovat podporu exportu tuzemských firem do nových teritorií a rovnoměrněji ji rozdělovat do většího počtu lokalit. Vyplývá to z rozhovoru, který deníku Insider poskytl po dvou měsících ve funkci nový šéf ČEB Jiří Klumpar. Klumpar také prozradil, jak vypadá situace s hrozící sedmimiliardovou ztrátou v souvislosti s případem Sklostroj, na který loni upozorňovala tajná zpráva NKÚ.

Klumpar řídí instituci, kterou protékají miliardy na podporu českého byznysu. Od vzniku ČEB převažují úvěry a garance na vývoz velkých tuzemských strojírenských skupin do Ruska, ruské obchody tvoří víc než polovinu úvěrového portfolia banky.

ČEB zvažuje, že v Rusku posílí své obchodní zastoupení. "Děláme analýzu, jak zastoupení v Rusku funguje a jak je personálně obsazené. Jakmile budeme mít vyřešené ruské zastoupení, pustíme se do dalších teritorií," řekl Klumpar a jmenoval například Turecko.

Klumpar tvrdí, že ve správě problematických pohledávek v případu Sklostroj nastartoval obrat a že už má první výsledky. Ztráty podle něj i díky tomu nedosáhnou zdaleka sedmi miliard korun. "Našemu týmu se podařilo najít zájemce o postoupení jedné z těchto pohledávek, odprodali jsme ji sice s určitou ztrátou, ale i tak za velmi vysokou cenu," cituje Insider Klumpara.

Klumpar se předsedou představenstva a generálním ředitelem České exportní banky stal v prosinci loňského roku, kdy ho zvolilo představenstvo na místo Tomáše Uvíry, který v září 2012 rezignoval. Klumpar je bývalý nucený správce Agrobanky a rovněž působil v ČNB.

ČEB je vlastněna čtyřmi ministerstvy, a to ministerstvem financí, průmyslu a obchodu, zemědělství a zahraničí, mají po 20 procentech akcií. Zbytek drží Exportní garanční a pojišťovací společnost, kterou ovládají také čtyři ministerstva, každé vlastní čtvrtinu akcií.

Čtěte v deníku Insider:

Co plánuje nový šéf České exportní banky? Jak se tato instituce vypořádává s případem Sklostroj, z něhož podle tajné zprávy NKÚ hrozí ztráta až sed miliard korun?

 

Právě se děje

Další zprávy